Συνάντηση για τα μάτια του κόσμου είχαμε στις ΗΠΑ όπως φαίνεται , ανάμεσα σε Κ.Μητσοτάκη και Ρ.Ν.Ερντογάν, κατά την διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Συζητήθηκαν αρκετά ανάμεσα στους δύο ηγέτες, κατά την έξοδο τους δεν έκαναν καμία δήλωση, ενδεικτικό της ασυμφωνίας σε καίρια ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι δίαυλοι είναι ανοικτοί όμως και αυτό είναι το μόνο επίτευγμα της συνάντησης, για να διατηρηθεί το καλό κλίμα στο FIR Αθηνών.
Οι προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων
“Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για «όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα» στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τουρκία μόνο για το θέμα της θέσπισης των ορίων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών προκειμένου να υποβάλει τα αποτελέσματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται σε 6 ναυτικά μίλια γύρω από περισσότερα από 2.000 νησιά στο Αιγαίο, αλλά η Αθήνα διεκδικεί το δικαίωμα να τα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια, ένα πρότυπο που αναγνωρίζεται από το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Με τη σειρά της, η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν λόγος κήρυξης πολέμου.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επίσης δεν αναγνωρίζει την αεροπορική ζώνη των 10 μιλίων της Ελλάδας πάνω από τα νησιά, πιστεύοντας ότι ο εναέριος χώρος περιορίζεται στα 6 μίλια. Τουρκικά οπλισμένα μαχητικά εισβάλουν τακτικά στη ζώνη πληροφοριών πτήσης της Ελλάδος χωρίς να παράσχουν σχέδιο πτήσης και η ελληνική πλευρά στέλνει τότε τα δικά της αεροσκάφη για να τα αναχαιτίσει.
Τέτοιες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ρωσικό άρθρο.
Τι επιδιώκει η Τουρκία κατά των νησιών του Αιγαίου
Η Τουρκία εφαρμόζοντας την τακτική πριν την εισβολή στην Κύπρο, θέτει ως άμεση προϋπόθεση να αποσυρθούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου , μαζί με τον οπλισμό τους.
Ο λόγος είναι ότι έτσι θα διευκολυνθεί τα μέγιστα η τουρκική πλευρά, να σκηνοθετήσει πιθανότατα το επόμενο άγνωστο διάστημα, οποιοδήποτε τύπου κρίση στο Αιγαίο, επιχειρώντας ενδεχομένως ακόμα και στρατιωτική επέμβαση σε μικρόνησο κατά κανόνα ακατοίκητη ή βραχονησίδες, για να φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων γεγονότων.
Με αυτές τις προκλητικές απαιτήσεις έρχονται οι Τούρκοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθε φορά, ενώ η Ελλάδα τονίζει την μοναδική διαφορά σχετικά με την ΑΟΖ.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάει στην Χάγη η χώρα μας, για λύση τύπου πακέτου με τους Τούρκους, αφού το εν λόγω δικαστήριο συνηθίζει διαμοιράζει συνήθως και στις δύο πλευρές τις αποφάσεις του, θέλοντας να τις ικανοποιήσει αμφότερες.