Δεν ήταν η πρώτη φορά που χθες το απόγευμα δικαστές απέρριπταν το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης Ηριάννας και του 33χρονου συγκατηγορουμένου της, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Το πρώτο «όχι» το άκουσαν οι δυο κατηγορούμενοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο την 1η Ιουνίου 2017 τους έκρινε ένοχους δείχνοντάς τους το δρόμο για τη φυλακή.
Η επίμαχη δικαστική απόφαση (2609/2017), η οποία αριθμεί περίπου 100 σελίδες και καθαρογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, καταγράφει το σκεπτικό των δικαστών το οποίο οδήγησε στην καταδικαστική τους απόφαση.
Στην απόφαση των δικαστών βαρύνει το μερικό γενετικό υλικό που έχει εντοπιστεί σε κινητό αντικείμενο και τα εργαστηριακά αποτελέσματα του DNA.
Το δικαστήριο κάνει αναλυτική αναφορά σε γεμιστήρα όπλου, ο οποίος εντοπίστηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου μαζί με άλλο «ορφανό» οπλισμό. Όπως αναφέρει στην ακμή και στα χείλη του γεμιστήρα, εντοπίστηκε «βιολογικό υλικό του οποίου ο γενετικός τύπος STR ταυτίζεται ως προς τα κοινά STR που προσδιορίστηκαν με το γενετικό τύπο» της Ηριάννας.
Μάλιστα, οι δικαστές στο σκεπτικό τους εξηγούν ότι ο συγκεκριμένος τύπος καταλήγει σε κλίμακα 1 προς 667.788.611, δηλαδή «δύναται να υπάρχουν το πολύ άλλα 8-9 άτομα με τον ίδιο γενετικό τύπο». Όπως υπογραμμίζει στην απόφαση του το δικαστήριο είναι «σχεδόν αδύνατον» να υπάρχει και δεύτερο άτομο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα.
Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται να μέτρησαν οι δικαστές ήταν η σχέση που διατηρεί η 29χρονη, από το 2010, με νεαρό ο οποίος κατηγορήθηκε για εμπλοκή του σε υπόθεση των «Πυρήνων» και απαλλάχθηκε.
Το δικαστήριο επικαλείται έρευνα που έγινε σε διαμέρισμα που ανήκε στη θεία της Ηριάννας, στο οποίο διέμενε ο σύντροφος της 29χρονης και ο συγκατηγορούμενός της. Το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Όλοι δεν διατηρούσαν μεταξύ τους μόνο κοινωνικές επαφές, αλλά εντάσσονται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, ανεξάρτητα από τις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους». Οι δικαστές στην απόφαση τους καταγράφουν ταξίδια τους στο εξωτερικό και εστιάζουν σε δυο που φέρεται να έκανε ο 33χρονος συγκατηγορούμενος της Ηριάννας στη Βαρκελώνη «αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων».
Την ημέρα της καταδίκης τους τόσο η Ηριάννα όσο και ο 33χρονος υπέβαλαν αίτημα αναστολής των ποινών τους το οποίο απορρίφθηκε. Το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης αναφέρει ότι «Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων των κατηγορουμένων για ένταξη στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία έχει πραγματοποιήσει στα πλαίσια της ένοπλης βίας και του αντάρκτικου πόλης πολλές επιθέσεις σε βάρος επιλεγμένων στόχων με κίνδυνο ξένα πράγματα και κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, αν αφεθούν ελεύθεροι είναι πολύ πιθανόν να διαπράξουν και άλλα σχετικά με αυτά εγκλήματα. Οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν για να τους αποτρέψουν από την τέλεση παρόμοιων πράξεων».
Μάλιστα, οι δικαστές απαντούν στις αιτιάσεις των κατηγορουμένων ότι από τον εγκλεισμό τους θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη τονίζοντας πως αυτό δεν θα συμβεί «δεδομένου ότι δεν αποκλείεται οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκπαιδευτική και επαγγελματική εξέλιξη, η δε συνέχιση σπουδών στο στάδιο του διδακτορικού για την Ηριάννα αφορά καθαρά την προσωπική της εξέλιξη και δεν τίθεται θέμα βιοπορισμού της. Θέματα υγείας του Π… ήδη προ ετών αντιμετωπίστηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση, με φαρμακευτική αγωγή».