Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Γιατί η κυβέρνηση θέλει άμεση έξοδο στις αγορές: Κρίσιμη ανάγκη χρηματοδότησης Αμυνας, Υγείας & Δημοσίων Επενδύσεων

«Η έξοδος της χώρας στις αγορές δεν προαναγγέλλεται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές τα επόμενα 24ωρα, ενώ σημείωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, βλέπουμε τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων και σχεδιάζουμε, όχι με βάση τη φημολογία ή τα δημοσιεύματα ή τις πιέσεις που μπορεί να δεχόμαστε, αλλά με μοναδικό κριτήριο τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Σε δηλώσεις του στην Πάτρα, με αφορμή την παρουσία του σε σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Ελλάδας τη Δευτέρα, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η χώρα εισέρχεται σε νέα φάση δυναμικής ανάκαμψης.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το πρώτο βήμα επανόδου στις αγορές αλλά σταθμίζει τα γεγονότα.

Πάντως όπως αναφέρουν και οι FT η συγκυρία για την έκδοση ομολόγου χαρακτηρίζεται από τραπεζικές πηγές που μίλησαν στην έγκριτη εφημερίδα εξαιρετικά θετική, καθώς «οι πιστωτικές αγορές αισθάνονται ακόμη πολύ υγιείς».

Στο φόντο αυτό κι εν αναμονή της συνεδρίασης της διοίκησης του ΔΝΤ για την έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους όλα είναι ανοικτά. Η προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την έξοδο.

Γιατί θέλει η κυβέρνηση να βγει στις αγορές με πολλαπλάσιο επιτόκιο από αυτό που δανείζεται από τους πιστωτές της ΕΕ (1,5% περίπου); Πρώτον για αλλαγή του κλίματος και κατάδειξη ότι η διεθνής αγορά εμπιστεύεται πλέον την Ελλάδα και δεύτερον γιατί χρειάζεται επιπλέον χρήμα από αυτό που δίνουν οι δανειστές.

Επιπλέον χρήμα για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και για κάλυψη απόλυτα άμεσων και ανελαστικών αναγκών, που πρέπει να ικανοποιηθούν πέρα από το συμφωνημένο πρόγραμμα.

Υπάρχουν απόλυτα ανελαστικές ανάγκες στην άμυνα.

H χώρα κινδυνεύει άμεσα πλέον με ακρωτηριασμό και εθνική ήττα από την υπερεξοπλισμένη Τουρκία ενώ δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ λόγω αμυντικής αδυναμίας.

Και αν οι δυτικοί προστατέψουν με αεροναυτικές την ελληνική προσπάθεια στην Α.Μεσόγειο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να κανουν το ίδιο στο Αιγαίο ή στην Θράκη, όπου πιθανόν θα επιχειρήσει να κτυπήσει η Αγκυρα μεταφέροντας το κέντρο βάρους του αγώνα.

Εκτός του ότι αυτή η "προστασία" μπορεί να κοστίσει χίλιες φορές περισσότερο στην χώρα απ'ότι ένα περιορισμένο λογικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού.

Σε Αιγαίο και Θράκη μόνο αν είναι ισχυρές οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορεί να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα για τα ελληνικά συμφέροντα.

Και η σχέση κόστους/απόδοσης είναι συντριπτικά υπέρ της απόδοσης των επενδύσεων: Τα κολοσσιαία κοιτάσματα στην δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με αυτά της δυτικής και νοτιοδυτικής θαλάσσιας ΑΟΖ της Κύπρου μπορεί να αποδειχθούν "μεσαίου επιπέδου" σε σχέση με αυτά που κρύβει ο βυθός εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ενα στοιχειώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα (αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16, απόκτηση δύο Μοιρών νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35, απόκτηση συστοιχιών α/α πυραύλων μακρού βεληνεκούς S-400, ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών α/α άμυνας περιοχής, απόκτηση 450 νέων ΤΟΜΑ κλπ. και μεταχειρισμένο υλικό, όπως π.χ. δύο αντιτορπιλικά Αrleigh Βurke  από τις ΗΠΑ, άρματα μάχης Μ1Α1, κλπ., όπως και αναβαθμίσεις των νυω συστημάττων δεν θα ξεπερνούσε τα 13 δισ. ευρώ σε βάθος εξόφλησης 15ετίας, περίπου 800 ευρώ εκατομμύρια τον χρόνο, όταν ήδη θα έχει ξεκινήσει η παραγωγή των κοιτασμάτων αξίας, πάνω από ένα τρις δολάρια, όπως υπολογίζεται.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες στους τομείς της Υγείας, αλλά και των υποδομών του κράτους. Τα δημόσια έργα έχουν σταματήσει από το 2009 και πλέον η ανυπαρξία τους κάνει έντονη την εμφάνισή τους.

Στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη που ζει και κινείται το 60% του πληθυσμού της χώρας, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και συνεπώς η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των αυτοκινητιστών έχει αποτέλεσμα την αύξηση της κίνησης και την πρόκληση καθημερινών κυκλοφοριακών εμφραγμάτων, ακριβώς γιατί οι δημόσιες επενδύσεις, αύξησης και βελτίωσης των οδικών αρτηριών έχουν σταματήσει, εδώ και οκτώ χρόνια.

Στην Υγεία, το σύστημα δεν χωλαίνει απλώς: Εχει καταρρεύσει και η διατήρησή του εν ζωή είναι εντελώς εικονική. Τα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς φάρμακα, χωρίς κλινοσκεπάσματα κλπ. είναι περισσότερο διεκπεραιτικά για το... νεκροταφείο, παρά για ίαση των ασθενειών.

Οι προσφορές για την έκδοση των ομολόγων θα αποφέρουν ένα επιτόκιο κάτω από 4,95%, στο οποίο έφτασαν τα 5ετή ομόλογα της κυβέρνησης Σαμαρά. Προϊόντος του χρόνου, όσα αυξάνεται η εμπιστοσύνη των αγών τα επιτόκια θα πέσουν και κάτω από το 3,5% ή και το 3%

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στον στενό κυβερνητικό κλοιό που ασχολείται με το θέμα με τον ΟΔΔΗΧ να είναι έτοιμος να «πατήσει» το κουμπί για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το ότι την Πέμπτη συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα αλλά και την Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους, συνεδριάζει την ίδια μέρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία η Ελλαδα καλείται να καταβάλει 3,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων.

Στη συνεδρίαση του Ταμείου κάποιοι εστιάζουν στις δυσκολίες του εγχειρήματος της εξόδου στις αγορές και κάποιοι στις προσπάθειες για να παραπέμψουν σε μια πιο γρήγορη πορεία εξόδου τις αγορές. Έστω κι αν η απόφαση βέβαια είναι προεξοφλημένη.

Έτσι οι μεν θεωρούν ότι η κίνηση πρέπει να γίνει γρήγορα πριν τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει, να δείξει δείγματα γραφής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και να βγει στη συνέχεια έχοντας δώσει διαπιστευτήρια για τη γρήγορη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης.
 

Tags
Back to top button