Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γιατί αρνείται ο Βούλγαρος πρόεδρος να πάει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ; Ισχύει ότι θέλουν χρήμα και όπλα από κάθε χώρα;

Βόμβα στην συμμαχία ρίχνει ο Βούλγαρος πρόεδρος, ο οποίος ενδεχομένως δεν θέλει να βυθίσει στα χρέη την χώρα του για να σωθεί το καθεστώς Ζελένσκι, ενώ ο ίδιος έχει αρνηθεί και στο παρελθόν να δοθούν βουλγαρικά οπλικά συστήματα δωρεάν, ως τροφή στα ρωσικά πυροβόλα στην Ουκρανία.

Σύγκρουση προέδρου και κυβέρνησης στην Βουλγαρία με χοντρό παρασκήνιο

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ αρνήθηκε να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, επικαλούμενος διαφωνίες με τις θέσεις πλαίσιο της κυβέρνησης σχετικά με τις δεσμεύσεις σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει

Ο Ρούμεν Ράντεφ ( πρώην Α/ΓΕΑ) αρνήθηκε να παραστεί ή να ηγηθεί της αντιπροσωπείας της χώρας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, επικαλούμενος διαφωνίες με την θέση της κυβέρνησης για τον συνεχιζόμενο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, είναι τρομερά σημαντική για το Κίεβο, διότι το ΝΑΤΟ αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ράντεφ, «δεν αποδέχεται ορισμένες διατάξεις των θέσεων-πλαισίων που ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών, σχετικά με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα μας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η απόφαση έρχεται λίγο αφότου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ δήλωσε ότι ο Ράντεφ πρέπει να ηγηθεί της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, προφανώς για να μην επωμισθεί η κυβέρνηση του το μεγάλο βάρος όλων αυτών που θα ζητηθούν από το ΝΑΤΟ.

Το κέντρο Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τόσο ο Ράντεφ όσο και ο Γκλάβτσεφ θα συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν ήταν σαφές ποιος θα ηγούνταν της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.

Η διαμάχη για το ποιος θα πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα στο φόρουμ πυροδοτείται εδώ και εβδομάδες

Η Βουλγαρία, μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αναθέτει την ευθύνη για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας στην κυβέρνηση, ενώ ο ρόλος του προέδρου περιλαμβάνει τη διασφάλιση ελέγχων και ισορροπιών μεταξύ των θεσμών.

Ο Ράντεφ αντιμετώπισε κριτική από πολιτικούς αντιπάλους για τη θέση του για φιλική στάση προς το Κρεμλίνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια ότι η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο απλώς θα παρατείνει τη σύγκρουση, και έχει αναφερθεί σε όσους υποστηρίζουν τη στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς Ζελένσκυ ως «πολεμιστές».

Σε απάντηση στην απόφαση του Ράντεφ, ο Ντελιάν Πέεφσκι, ηγέτης ενός φιλελεύθερου φιλοδυτικού κόμματος, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα και όχι εθνικά, προτείνοντας ότι οι θέσεις του Ράντεφ «υπόκεινται σε εξαρτήσεις και δεσμούς στην Ανατολή, σε αντίθεση με την ευρω- Ατλαντικές αξίες και αρχές».

Δηλώσεις μεγάλες και παχυλές, αλλά τον λογαριασμό όμως για το βουλγαρικό λαό και τους υπόλοιπους λαούς, ποιος θα τον πληρώσει για να συνεχίσει να πολεμάνε οι Ουκρανοί με την Ρωσία;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκλήθηκε μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, και ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζονταν να κάνει βάσεις σε ουκρανικό έδαφος, αλλά τώρα έχει μετατραπεί σε ένα νέο Βιετνάμ για την δύση, το οποίο θα πληρώνουν οι επόμενες γενιές για πολλά πολλά χρόνια.  

Tags
Back to top button