Η Μέι απουσίασε, πιστή στη θέση της ότι προτιμά την επαφή με τον κόσμο παρά τις αντιπαραθέσεις σε στούντιο με άλλους ηγέτες.
Όταν προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία οι περισσότεροι προέβλεπαν μια σαρωτική επικράτηση των Συντηρητικών.
Όμως λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες οι Εργατικοί ανακάμπτουν εντείνοντας την πίεση στο κυβερνών κόμμα. Οι οιωνοί δεν είναι πλέον και τόσο ευχάριστοι για την Τερέζα Μέι. Το Brexit -με το οποίο ήλπιζε να θριαμβεύσει- έχει υποχωρήσει στην εσωτερική επικαιρότητα, ενώ πρόσφατα αναγκάστηκε να κάνει μια οδυνηρή διόρθωση στο πρόγραμμά της, μετά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε για τα σχέδιά της να αυξήσει τη συμμετοχή των ηλικιωμένων στη χρηματοδότηση της περίθαλψής τους.
Κι αντί να πάει να υπερασπιστεί το πρόγραμμά της και τις θέσεις της στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στο BBC η πρωθυπουργός προτίμησε να στείλει την υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία είχε χάσει μάλιστα λίγες ώρες νωρίτερα τον πατέρα της.
Η συνέπεια του μποϋκοτάζ; Οι αντίπαλοί της άδραξαν την ευκαιρία να της επιτεθούν ανενόχλητοι. Η απουσία της «είναι ένα κόμη δείγμα της αδυναμίας της Τερέζα Μέι», σχολίασε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Και διερωτήθηκε σαρκαστικά: «Που είναι η Τερέζα Μέι; Τι έπαθε;»
Ο ηγέτης των Εργατικών είχε πει ότι δεν θα λάβει μέρος στο ντιμπέιτ, εάν δεν μετείχε η Μέι, όμως άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή κατηγορώντας την αντίπαλό του ότι υποτιμά τους ψηφοφόρους.
Εκτός απ’ τον Κόρμπιν και την υπουργό Εσωτερικών το παρών έδωσαν ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Τιμ Φάρον, ο Πολ Νάταλ του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, ο αντιπρόεδρος του σκωτικού SNP, Άνγκους Ρόμπερτσον, η Κάρολιν Λούκας των Πρασίνων και η Λιάν Γουντ του ουαλικού Plaid Cymru.
Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους ο Φάρον σχολίασε: «Η Τερέζα Μέι θεωρεί ότι δεν αξίζετε το χρόνο της. Μην της δώσετε τον δικό σας.»
Βασικά θέματα της τηλεμαχίας ήταν το Brexit, η πορεία της βρετανικής οικονομίας, ο δημόσιος τομέας, η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια κι η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά απ’ όλους για την πολιτική λιτότητάς της.
Ο ηγέτης των Εργατικών υποσχέθηκε μια πολιτική «για τους πολλούς, όχι για τους λίγους» με υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων ώστε να στηριχθεί το υπόλοιπο 95% του πληθυσμού, κονδύλια για την Υγεία και την Περίθαλψη, την Παιδεία και την Εκπαίδευση. Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και στην ανάγκη να διατεθούν περισσότεροι πόροι για την εσωτερική ασφάλεια και την αστυνομία υπό το φως και της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ.
Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Επέκρινε τα κοινωνικά προγράμματα του Κόρμπιν και υποστήριξε ότι η Μέι είναι η μοναδική που μπορεί να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο απ’ την ΕΕ.
Σαφής νικητής στην τηλεμαχία δεν υπήρξε, σχολιάζουν βρετανικά ΜΜΕ.
Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Στις περισσότερες οι Τόρηδες προηγούνται με 43% έως 45% από τρεις έως 12 μονάδες των Εργατικών. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του YouGov οι Τόρηδες δεν αποκλείεται να χάσουν την αυτοδυναμία.