Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανική «Augsburger Zeitung»: Η Ελλάδα θέλει να φέρει πίσω όσους έφυγαν λόγω κρίσης

Μισό εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα χρόνια της κρίσης αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό – Η Ελλάδα έχει χάσει πολλά από τα καλύτερα «μυαλά» .


«Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη διάρκεια της κρίσης χρέους, πολλοί από τους οποίους είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να τους φέρει πίσω στην πατρίδα, όπως αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος, Γκερντ Χέλερ σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».

«Μισό εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα χρόνια της κρίσης αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό. Η Ελλάδα έχει χάσει πολλά από τα καλύτερα «μυαλά» της μέσω αυτής της διαρροής ταλέντων. Η οικονομία τους στερείται. Τώρα, η νέα συντηρητική κυβέρνηση θέλει να παρακινήσει τους μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Δεν είδα ποτέ μέλλον για τον εαυτό μου, απλά ήθελα να ξεφύγω» – έτσι περιγράφει η Στέλλα Ζ, τα κίνητρά της, όταν έφυγε από την πόλη της, την Θεσσαλονίκη, την άνοιξη του 2015. Η χώρα ήταν βαθιά σε κρίση και βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας μετά την εκλογική νίκη του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η νεαρή γιατρός έψαχνε μάταια για μια θέση εργασίας. Στη Γερμανία, δεν βρήκε μόνο δουλειά, αλλά έκανε και την ειδικότητά της . Σήμερα, η 35χρονη Ελληνίδα εργάζεται σε κλινική κοντά στο Άαχεν.

Σχεδόν 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν πρόσφατα

Ο Έλληνας υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, παρακολουθεί τους μετανάστες όπως η Στέλλα, γράφει η γερμανική εφημερίδα.


«Το «Rebrain Greece» είναι το όνομα του προγράμματος με το οποίο ο Έλληνας υπουργός θέλει να φέρει πίσω τους Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ευελπιστεί ότι οι επαναπατριζόμενοι «θα φέρουν μαζί τους την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις νέες ιδέες που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταξύ των ετών 2008 και 2017 μετανάστευσαν πάνω από 467.000 άτομα, ηλικίας 25 έως 44 ετών.

Η εφημερίδα «Augsburger Allgemeine» σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στο θέμα της μετανάστευσης.

«Στις αρχές του 20ου αιώνα, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.

Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, περισσότερα από ένα εκατομμύριο Έλληνες μετανάστευσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να εργαστούν.

Όμως, ενώ τότε ήταν κυρίως ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό από τα χωριά του φτωχού βορρά της χώρας που μετανάστευσαν, στην κρίση της περασμένης δεκαετίας η χώρα έχασε ως επί το πλείστον καλά εξειδικευμένο δυναμικό και ακαδημαικούς.

«Τώρα, η κυβέρνηση της Αθήνας θέλει να αντιστρέψει τη διαρροή των ταλέντων. Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης υπόσχεται στους επαναπατριζόμενους μηνιαίο μισθό τουλάχιστον τριών χιλιάδων ευρώ. Ο εργοδότης πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση να απασχολεί τον επαναπατριζόμενο με πλήρη μισθό για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης απευθύνεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών. Προαπαιτούμενα είναι πανεπιστημιακό πτυχίο και τουλάχιστον ένα έτος επαγγελματικής εμπειρίας στο εξωτερικό».

Για τον Αλέξανδρο Κρητικό , Διευθυντή στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών που εδρεύει στο Βερολίνο, είναι απίθανο ότι η διαρροή ταλέντων μπορεί να αντιστραφεί με μισθολογικές επιδοτήσεις.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η υπερβολική γραφειοκρατία και το έλλειμμα δικαιοσύνης…Μόλις αντιμετωπιστούν αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα, η χώρα θα είναι ενδιαφέρουσα για καινοτόμες επιχειρήσεις που μπορούν να προσφέρουν ελκυστικές συνθήκες εργασίας… «Στη συνέχεια, οι μετανάστες θα χαρούν να επιστρέψουν χωρίς καμία επιδότηση», επισημαίνει.

Από την πλευρά της, η γιατρός Στέλλα Z. δηλώνει στον Γερμανό δημοσιογράφο ότι διστάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Θέλει να «ρίξει μια ματιά στην αγορά εργασίας της Ελλάδας».

«Μου λείπει το σπίτι μου», λέει η Ελληνίδα.

«Αλλά θα πρέπει να έχω μια πολύ καλή προσφορά αν ήθελα να εγκαταλείψω την δουλειά μου στη Γερμανία», προσθέτει.

Tags
Back to top button