Δεν υπήρξε «μαζικό κυνήγι» εναντίον μεταναστών στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στο Κέμνιτς από ακροδεξιούς, εκτίμησε σήμερα σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας Χανς- Γκέοργκ Μάασεν, αντικρούοντας με αυτό τον τρόπο τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Μιλώντας στην εφημερίδα Bild ο Μάασεν επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αυθεντικό το βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο» και το οποίο δείχνει διαδηλωτές να επιτίθενται εναντίον ανθρώπων που μοιάζουν αλλοδαποί.
«Έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ψευδείς πληροφορίες που είχαν στόχο να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τον φόνο στο Κέμνιτις» ενός 35χρονου άνδρα από δύο μετανάστες, έναν Σύρο και έναν Ιρακινό, τόνισε ο ίδιος.
«Συμμερίζομαι τις αμφιβολίες σχετικά με τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης περί μαζικού κυνηγιού από την ακροδεξιά στο Κέμνιτς», επεσήμανε ο Μάασεν.
«Δεν διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους μαζικό κυνήγι», κατάληξε.
Αντιδρώντας ανώτερο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο Τόμας Όμπερμαϊερ επέκρινε τον Μάασεν λέγοντας: «Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας προκαλεί σύγχυση αυτή τη στιγμή».
Η Μέρκελ είχε καταγγείλει «το μαζικό κυνήγι», «το μίσος στον δρόμο» που «δεν έχουν καμία σχέση με το κράτους δικαίου».
Ωστόσο ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, μιλώντας χθες πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο για το θέμα, επεσήμανε ότι το κρατίδιο και η πόλη του Κέμνιτς παρουσιάστηκαν με λάθος τρόπο στη διάρκεια των επεισοδίων.
«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: δεν υπήρξε συμμορία, δεν υπήρξε κυνήγι, δεν υπήρξαν πογκρόμ» εναντίον ανθρώπων που δεν έμοιαζαν Γερμανοί, υπογράμμισε.
Μετά τις δηλώσεις αυτές του Κρέτσμερ ακροδεξιοί ηγέτες ζήτησαν από την Μέρκελ και τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ να ζητήσουν συγγνώμη επειδή είχαν μιλήσει με υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, όπως ισχυρίσθηκαν, για τη βία κατά των μεταναστών.
Η Μέρκελ, ερωτηθείσα για το ζήτημα, είπε στους δημοσιογράφους: «Είδαμε εικόνες που πολύ καθαρά αποκάλυπταν μίσος καθώς και διωγμό αθώων ανθρώπων. Πρέπει κανείς να αποστασιοποιείται από κάτι τέτοιο. Αυτό έκανε ο Ζάιμπερτ και κάνω και εγώ και ανέκαθεν έκανα».