Η Die Zeitgeist παραπέμπει στα στοιχεία που παρατίθενται μέσω του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού στο αντίστοιχο ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης της Die Welt. «Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι περισσότεροι από 2.700 συγγενείς προσφύγων. Μεταξύ όσων αναζητούνται είναι και πολλοί ανήλικοι» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν δηλωθεί από συγγενείς τους στον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό ως αγνοούμενοι παραμένει σε επίπεδα – ρεκόρ. Από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου και παρά την υποχώρηση του μεταναστευτικού κύματος, υπεβλήθησαν περίπου 2.700 νέες αιτήσεις αναζήτησης, αριθμός που αγγίζει σχεδόν τα επίπεδα του 2016 που θεωρείται έτος ρεκόρ, κατά τη διάρκεια του οποίου κατεγράφησαν συνολικά 2.800 αντίστοιχες περιπτώσεις.
Η Die Zeitgeist παραπέμπει στα στοιχεία που παρατίθενται μέσω του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού στο αντίστοιχο ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης της Die Welt που φιλοξενείται στο σημερινό της φύλλο υπό τον τίτλο «Οι δηλώσεις αναζήτησης σε επίπεδα ρεκόρ» και υπότιτλο «Μέσω της προσφυγικής κρίσης χιλιάδες είναι αυτοί που απευθύνονται στον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να εντοπίσουν τους συγγενείς τους – κυρίως άνθρωποι από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Συρία».
To 2014, δηλαδή προ της κλιμάκωσης των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία, ο αντίστοιχος αριθμός δηλωθέντων ως αγνοουμένων ανερχόταν σε 1.053. Σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, Gerda Hasselfeldt, εκείνο που είναι το πλέον τρομακτικό στοιχείο είναι κυρίως ο υψηλός αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που είτε αναζητούν οι ίδιοι συγγενείς τους, είτε αναζητούνται από αυτούς. Οι περιπτώσεις αγοριών και κοριτσιών που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία ανέρχονται σε 1.000, αριθμός που παραμένει σε σχέση με το προηγούμενο έτος σχεδόν αμετάβλητος, επισημαίνει η Hasselfeldt.
Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Συρία, σημειώνεται στο ρεπορτάζ με βάση τις δηλώσεις της επικεφαλής του, ενώ ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός είναι σε θέση να βοηθήσει ή τουλάχιστον να παράσχει πληροφορίες για μία στις δύο περιπτώσεις αγνοουμένων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η κα Hasselfeldt, για ένα κομμάτι των αγνοουμένων θα πρέπει κανείς δυστυχώς να εικάσει ότι έχει χάσει τη ζωή του ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από τη χώρα του, τονίζοντας ότι «το ότι η τύχη πολλών παραμένει αδιευκρίνιστη οφείλεται στο γεγονός ότι η ταυτοποίηση των νεκρών στις διάφορες διαδρομές διαφυγής δεν είναι πάντα εφικτή».