Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για Γάζα: «Ωμή και κυνική» η απειλή προς την Κύπρο

Την έντονη ανησυχία της Αθήνας για τη διαφαινόμενη διάχυση της πολεμικής κρίσης από τη Λωρίδα της Γάζας στην Ερυθρά Θάλασσα, το Νότιο Λίβανο και τη Δυτική Όχθη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «ωμή και κυνική» την απειλή προς την Κύπρο από Χεζμπολάζ αλλά και του κ. Φιντάν.

Παράλληλα είπε μεταξύ άλλων πως είναι καθολική απαίτηση να σταματήσει ο εφιάλτης στη Γάζα, κάτι που μπορεί να συμβεί με την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους και εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αναλυτικά η ομιλία του:

Η πολιτιστική και οικονομική αλληλεπίδραση των δύο λαών μας έχει ιστορία δέκα χιλιάδων ετών, ενώ η ίδρυση της Δεκάπολις, των δέκα νέων πόλεων κατά τους ελληνιστικούς χρόνους έχει αφήσει ένα ιστορικό ελληνικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή. Είναι εκεί που έλαβε χώρα η πρώτη περιοδεία του Ιησού εκτός Γαλιλαίας.

Σήμερα οι διμερείς μας σχέσεις, κύριε Υπουργέ, βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο, με υψηλή δυναμική στην οικονομία, στο εμπόριο, στην άμυνα, στον πολιτισμό, ενώ σημαντικό κεφάλαιο για τις σχέσεις μας αποτελεί η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο. Αλλά και πολυμερώς, η Ελλάδα προωθεί σταθερά την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιορδανίας, ενώ συμμετέχουμε από κοινού με κοινές ιδέες σε πολλαπλά διεθνή φόρα και περιφερειακούς οργανισμούς.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω, κύριε Υπουργέ, τη διαχρονική εκτίμηση της Ελλάδας για τη στάση της Ιορδανίας σε ό, τι αφορά την προστασία των μουσουλμανικών και χριστιανικών προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους. Η Ιορδανία συμβάλλει ενεργά και ευεργετικά στη διαφύλαξη της πολυπολιτισμικότητας, της θρησκευτικής ανεκτικότητας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή.

Κύριε Υπουργέ, η Ιορδανία έχει επηρεαστεί καίρια από τις αλλεπάλληλες περιφερειακές κρίσεις, φιλοξενώντας εκατομμύρια Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφός της. Παρέχει με γενναιόδωρο τρόπο, αλλά ενίοτε και με ένα υψηλό τίμημα, ασφαλές καταφύγιο σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

Στη σημερινή τραγική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Ιορδανία εργάζεται συστηματικά, με σύνεση και μετριοπάθεια για την ειρήνευση και τη σταθερότητα στην περιοχή, για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Πιο πρόσφατη σημαντική πρωτοβουλία, η συνδιοργάνωση με την Αίγυπτο και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών της Υψηλής Διεθνούς Διάσκεψης στο Αμμάν για την Επείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, ως χώρα που προωθεί την ειρήνη και ως αξιόπιστος συνομιλητής όλων των μερών, τήρησε μια στάση αρχής στο Μεσανατολικό. Όπως ανέφερα και στη Διάσκεψη πιστεύω ακράδαντα ότι είναι καθολική απαίτηση όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει ένα σαφές και βιώσιμο όραμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες υπέβαλα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεκριμένες προτάσεις.

Πρώτον, να υποδεχθούμε, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως το τέλος του πολέμου παιδιά από τη Γάζα, τα οποία είτε είναι τραυματισμένα, είτε είναι σε κατάσταση έλλειψης βασικών βιοτικών αγαθών.

Ο Μακρόν "τρέμει" τις εκλογές! Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με εμφύλιο

Δεύτερον, από κοινού με τους ομολόγους μου της Δανίας και της Πορτογαλίας, την παροχή τεχνικής βοήθειας για την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Και τρίτον, τη συγκρότηση μιας task force αποτελούμενης από Άραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα έχουν έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, καταγράφοντας το πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, ένα πλάνο για την ειρήνευση. Και βεβαίως να συντονιστούν οι πολύπλευρες προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα σήμερα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Καίριο ρόλο σε αυτήν την κοινή task force προφανώς θα έχει η Ιορδανία ως ένας ενεργός δρων στην περιοχή.

Οι πρωτοβουλίες αυτές αποκτούν, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, κύριε Υπουργέ, ιδιαίτερη αξία. Πρωτίστως διότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον ανθρωπιστικής καταστροφής. Κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα την οποία δεν μπορεί να ανεχθεί η ανθρωπότητα. Επιπλέον όμως, διότι ο κύκλος των εχθροπραξιών, αντί να συρρικνώνεται, διαρκώς διευρύνεται στη Δυτική Όχθη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο Λίβανο. Ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο φαύλος κύκλος των απαράδεκτων απειλών για περαιτέρω πολεμικές συρράξεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα, με την κυνική και ωμή απειλή κατά της υπόστασης της Κύπρου.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, η Ελλάδα αναλαμβάνει, κ. Υπουργέ, καθήκοντα αιρετού μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα έτη 2025 και 2026. Ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη της Ιορδανίας στην ελληνική υποψηφιότητα.

Δεσμεύομαι να εργαστούμε από κοινού και συστηματικά για να αποκαταστήσουμε το αληθινό νόημα του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και βεβαίως για την αποφυγή χρήσης βίας υπό οποιαδήποτε συνθήκη.

Η ανθρωπότητα δεν αντέχει περαιτέρω διχασμό. Το μήνυμά μας για δημοκρατία, διάλογο, διπλωματία θα πρέπει να πρυτανεύσει.

Σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι θα πορευτούμε από κοινού με τη φίλη χώρα της Ιορδανίας σε αγαστή συνεργασία με τον κύριο Ayman Al Safadi , του οποίου η σοφία και η διεθνής απήχηση είναι αναγκαία για την εκπλήρωση του κοινού μας οράματος για έναν κόσμο ειρήνης και ευημερίας των λαών.

Αγαπητέ Ayman, καλωσόρισες στην Αθήνα. Η παρουσία σου αποτελεί τιμή για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Tags
Back to top button