«Έχουμε επαγγελματικό σχέδιο για τον τουρισμό» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με αφορμή το άνοιγμα σήμερα ξενοδοχείων και καταλυμάτων 12μηνης διάρκειας.
«Έχουμε κάνει όλα τα δυνατά σενάρια, έχουμε τρέξει όλους αλγόριθμους για επιδημία και την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα επαγγελματικό σχέδιο για να διαχειριστούμε τους επισκέπτες και τον κόσμο που θα έρθει» φέτος στην Ελλάδα.
Κληθείς να σχολιάσει την επανεκκίνηση του τουρισμού, αρχής γενομένης από σήμερα, «μέχρι τις 15 Ιουνίου θα γίνεται έλεγχος όσων έρχονται στην Ελλάδα» και αν κάποιος βρεθεί θετικός, θα τίθεται σε 14ημερη καραντίνα υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι στο δεύτερο στάδιο, από 15 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, «όποιος έρχεται από ασφαλές αεροδρόμιο θα υπόκειται σε δειγματοληπτικό έλεγχο, ενώ οι υπόλοιποι θα υποβάλλονται σε καθολικό έλεγχο» και τέλος από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει άνοιγμα όλων των αεροδρομίων.
Ερωτηθείς αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «πολύ υψηλό τον συμβολισμό» του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και σχολίασε τις αιτιάσεις των υπόλοιπων κομμάτων λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει πει και το Α και το -Α», υπενθυμίζοντας την κριτική για την ταχεία λήψη μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης στις αρχές της πανδημίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, «επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον» επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης για την αντιπολίτευση, ενώ «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος τα σχολεία να μην ανοίξουν αυτήν την περίοδο, όπου πηγαίνουμε πολύ καλά« τόνισε, υπενθυμίζοντας την ανάγκη εξοικείωσης των παιδιών με τα μέτρα υγιεινής σε «νεκρό χρόνο».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας, ο υπουργός Επικρατείας δεν απέκλεισε να «έχουμε νέο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά θα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ» και διαθέτουμε «ένα σύστημα ιχνηλασίας κρουσμάτων που είναι από τα πληρέστερα στην Ευρώπη».
Αναμονή για την ελληνική λίστα
Υπό αυτό το πρίσμα, «έχουμε εργαλεία, για να μπορούμε να διαχειριστούμε οτιδήποτε προκύψει» εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, «τη στιγμή που η ανυπόληπτη Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει καταστεί βαρόμετρο για χαρακτηρισμό των χωρών ως ασφαλείς ή όχι», όπως δήλωσε. Στην κατεύθυνση αυτή, «όλες οι χώρες του πλανήτη έχουν την προδιάθεση να μπουν στη λίστα μας» περιέγραψε ο υπουργός, καθώς «έχει αναπτυχθεί ένα αίσθημα οργάνωσης και εμπιστοσύνης για την Ελλάδα».
Στον απόηχο των αντιδράσεων το Σαββατοκύριακο για το μεταναστευτικό, «έχει υπάρξει μια ορθή διαχείριση των πραγμάτων» σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος έκανε λόγο για «επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου» με 30.000 αιτήσεις να έχουν ήδη τύχει επεξεργασίας.
«Οι δομές», ωστόσο, »οι οποίες έχουν σχηματιστεί, είναι δομές για εκείνους για τους οποίους εκκρεμεί αίτηση ασύλου» διευκρίνισε σχετικά ο κ. Γεραπετρίτης, υπενθυμίζοντας τα προγράμματα – γέφυρα για εστίαση και στέγαση από τον ΔΟΜ. «Δεν είναι δυνατόν όσοι λαμβάνουν άσυλο, να διατηρούν τις δυνατότητες όσων βρίσκονται σε σχετική εκκρεμότητα» ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Δημοκρατική παρακμή στις ΗΠΑ
Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ.
«Βλέπω μια δημοκρατική παρακμή στις ΗΠΑ που -δεδομένης και της ηγεμονικής θέσης της χώρας- είναι πολύ ανησυχητική οικουμενικά» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αναταραχή αυτήν δεν θα μεταφερθεί και στην Ευρώπη. Αντίθετα,
«Στην Ευρώπη έχουμε τα νομικά πολιτισμικά εργαλεία να το διαχειριστούμε. Πρόκειται για εκφυλισμό του κράτους -δικαίου που μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω η συμπεριφορά των κρατούντων στις ΗΠΑ» συμπέρανε ο υπουργός και «πρέπει να υπάρξει οικουμενική απάντηση», κατέληξε.