Την λεπτομερή πορεία που ακολούθησε η γυναίκα η οποία από την Πρέβεζα διακομίστηκε στα Τρίκαλα για να γεννήσει περιγράφει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατόπιν της σχετικής ενημέρωσης που ζήτησε και έλαβε από τους γιατρούς.
Η περιπέτεια της νεαρής γυναίκας πήρε δημοσιότητα από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, πριν λίγες ημέρες. Η ίδια η γυναίκα, μάλιστα, σχολιάζοντας σχετική με το θέμα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε πως όσα βγήκαν προς τα έξω ήταν πολύ λίγα σε σχέση με όσα έζησε.
Ο Υπουργός Υγείας ζήτησε ενημέρωση από τα νοσοκομεία και δημοσιεύει αναλυτικά σε ανάρτησή του τα γεγονότα όπως έγιναν. Συνοπτικά, όπως προκύπτει από την ενημέρωση, η έγκυος γυναίκα για ιατρικούς λόγους έπρεπε να γεννήσει σε νοσοκομείο με Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημέρωσε ότι η κοντινότερη στην Πρέβεζα τέτοια μονάδα νεογνών ήταν στην Λάρισα, εξ ου και αποφασίστηκε η μεταφορά της εκεί. Η μεταφορά της ασθενούς εξασφαλίστηκε με τις ιδανικότερες συνθήκες. «Στη διαδρομή με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ συνοδευόταν από την ειδική ιατρό, η οποία έχει μεγάλη αντίστοιχη εμπειρία και εξεταζόταν διαρκώς για την εξέλιξή της, με όλα τα προβλεπόμενα μηχανήματα και της χορηγούσαν διαρκώς την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή. Τελικά, οι πόνοι ξεκίνησαν και έπρεπε να γεννήσει αμέσως, οπότε ειδοποιήθηκε το Νοσοκομείο Τρικάλων, το οποίο ήταν έτοιμο, την παρέλαβε αμέσως, χειρουργήθηκε και όλα πήγαν καλά», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης σε ανάρτησή του.
Αναλυτικά, η ενημέρωση που παραθέτει ο Υπουργός Υγείας:
- «Στις 13.08.2024 χρειάστηκε να διακομισθεί η έγκυος ασθενής στο Νοσοκομείο Λάρισας.
Η ασθενής διακομίσθηκε συνοδεία της ιατρού κας Αγγελικής Μητσοπούλου (ειδικευμένη Μαιευτήρας-Γυναικολόγος). - Στις 07:15 π.μ. γίνεται αναχώρηση από το νοσοκομείο Πρέβεζας για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.
- Οι πρόωρες συσπάσεις της ασθενούς είχαν υφεθεί, γεγονός που καταγράφεται και στο συνεχές καρδιοτοκογράφημα που διενεργήθηκε μέχρι και την έξοδό της .
- Η ασθενής λαμβάνει ……. με βάση το σχήμα καθόλη τη διάρκεια της μεταφοράς της.
- 08:10 π.μ. γίνεται έλεγχος καρδιακής λειτουργίας με φορητό Doppler καρδιακών παλμών φυσιολογικός 145-150 bpM.
- Κατά τη διάρκεια της διακομιδής (ώρα 08:25 π.μ.) η ασθενής αναφέρει ότι αισθάνεται ξανά τις πρόωρες συσπάσεις στην ίδια περίπου ένταση, όπως κατά την εισαγωγή της στο Μαιευτήριο Πρέβεζας.
- Τηλεφωνική επικοινωνία με κ.Νταβέλα (Γυναικολόγος) – Η τοκολυτική θεραπεία συνεχίζεται στη μέγιστη δυνατή δόση, με βάση το σχήμα.
- Η ασθενής δεν αναφέρει πίεση στην περιοχή της πυέλου – μακροσκοπικός έλεγχος για απώλεια υγρών, ή αίματος κολπικά αρνητικός. Οι πρόωρες αυτές συσπάσεις παρατηρούνται κάθε 7 περίπου λεπτά .
- Στις 08:50 π.μ. γίνεται έλεγχος καρδιακής λειτουργίας με φορητό Doppler καρδιακών παλμών φυσιολογικός 150-155 bpM .
- Στις 09.20 π.μ. η ασθενής αναφέρει επιδείνωση της έντασης των πρόωρων συσπάσεων συχνότητας κάθε 4 λεπτών και διάρκειας 4 δευτερολέπτων. Τη χρονική στιγμή αυτή το ασθενοφόρο βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Μετσόβου.
- Η κα Μητσοπούλου δίνει εντολή στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ για μια μικρή στάση 2 λεπτών, προκειμένου να εξετασθεί κολπικά.
- Η εν κινήσει εξέταση της ασθενούς θα αποτελούσε και για την ίδια πιο αγχωτική διαδικασία. Καρδιακή λειτουργία φυσιολογική κατά την ηρεμία, καθώς και κατά τη σύσπαση της μήτρας.
- Στις 09:23 π.μ. τηλεφωνική επικοινωνία με Μαιευτήριο ΓΝ Πρέβεζας και πληροφόρηση για την πορεία του περιστατικού. (Μέχρι και την άφιξη στο Νοσοκομείο Τρικάλων υπηρξε συνεχής επικοινωνία με τις Ιατρούς κα Νταβέλα και κα Βλαχιώτη) .
- Η ασθενής αναφέρει βαθμιαία επιδείνωση των συσπάσεων, οι οποίες πλέον είναι πολύ επώδυνες.
- Στην περιοχή κοντά στην Καλαμπάκα γίνεται ρήξη υμένων – εκροή αμνιακού υγρού.
- Μετά από συνεννόηση με το Μαιευτήριο Πρέβεζας αποφασίζεται να εξασφαλιστεί η περίθαλψη και περάτωση του τοκετού στο πλησιέστερο Νοσοκομείο. Έτσι πηγαίνει στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
- Οι Ιατροί του Μαιευτηρίου Πρέβεζας επικοινώνησαν με την ομάδα του Μαιευτηρίου Τρικάλων, το οποίο περιμένει το περιστατικό.
- Είκοσι λεπτά πριν την άφιξη στο Νοσοκομείο Τρικάλων γίνεται πλήρης διαστολή. Η ασθενής νιώθει την ανάγκη εξώθησης – της δόθηκε η οδηγία από την Ιατρό κο Μητσοπούλου να εισπνέει και να εκπνέει κατά τη διάρκεια της σύσπασης.
- Προετοιμασία όλων των απαιτούμενων υλικών σε ετοιμότητα για πιθανό τοκετό».