Mια διαιρεμένη Γαλλία, με το 35% των ψηφοφόρων να ψηφίζουν την "σκληρή" δεξιά της Μαρίν Λεπέν και το υπόλοιπο ποσοστό να υπερψηφίζει τον λεγόμενο και "υποψήφιο του Βερολίνου" τον τύποις ανεξάρτητο υποψήφιο τραπεζίτη Εμμανουέλ μακρόν.
Και λέμε "τύποις" γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ο Μακρόν ήταν, είναι και θα είναι "σοσιαλιστής γαλλικού τύπου", ως υπουργός των κυβερνήσεων Ολάντ και κατέβηκε ως ανεξάρτητος καθώς μετά το φιάσκο της προεδρίας του τελευταίου, οποιοσδήποτε κατέβαινε με την σφραγίδα του σοσιαλιστικού κόμματος θα συντριβόταν. Οπως έγινε στον πρώτο γύρο με τον Μπενουά Αμον.
Ετσι επιλέχθηκε το κόλπο του "ανεξάρτητου Μακρόν".
Γιατί οι Γάλλοι ψήφισαν Ε.Μακρόν; Γιατί στην Γαλλία κυριαρχεί η αριστερά σε όλες τις τις εκφάνσεις από το 1981 που εκλέχθηκε ο Φ.Μιτεράν.
Ακόμα και όταν πρόεδρος εκλέχθηκε ο κεντροδεξιός Ζακ Σιράκ, στην δεύτερη περίοδο νίκησε τον (ακροδεξιό) πατέρα της Μ.Λεπέν παίρνοντας τις ψήφους των αριστερών.
Το μπλοκ της αριστεράς-κεντροαριστεράς ήταν σχεδόν αδύνατον να διασπαστεί από μια "σκληρή" δεξιά που πήρε πάντως 11 εκατομμύρια ψήφους. Και περιμένει "ατην γωνία" τον Ε.Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές σε ένα μήνα στις 11 και στις 18 Ιουνίου.
Το εντυπωσιακό ποσοστό-ρεκόρ κατέγραψε το άκυρο και το λευκό, το οποίο επέλεξαν 4,2 εκατ. ψηφοφόροι της Γαλλίας, λέει πολλά για το αδιέξοδο που ένιωθαν με τους δύο υποψηφίους πολλοί Γάλλοι. Ο ένας άνθρωπος του Βερολίνου με την "μάσκα" του ανεξάρτητου, η άλλη η Λεπέν, της "σκληρής" δεξιάς χωρίς γειτονικά πολιτικά στηρίγματα.
Τι μέλλει γενέσθαι; Το Βερολίνο μετά την ήττα σε Βrexit και αμερικανικές εκλογές, ανασύνταξε τις δυνάμεις του και κέρδισε την Αυστρία, έχασε (αναίμακτα όμως μέχρι στιγμής) το δημοψήφισμα στην Ιταλία, μετά κέρδισε την Ολλανδία και τώρα την Γαλλία.
Πολλά θυμίζουν Μάϊο του 1940. Εβδομηνταεπτά χρόνια πριν, τον Μάϊο του 1940, η Γερμανία κατέλαβε την Γαλλία (η φωτό είναι από παρέλαση ιππέων της Βέρμαχτ στην Αψίδα του Θριάμβου), αφού είχε νικήσει και κατaλάβει ακριβώς τα κράτη που ελέγχει σήμερα μέσω της ΕΕ: Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα κλπ.
Απέναντί της βρισκόταν, όπως και τώρα, μόνο η Βρετανία...
Εχει σημασία να δούμε πώς θα εξελιχθεί, πλέον, η "γαλλική αντίσταση".
Τα όσα αποκαλύφθηκαν το βράδυ της Παρασκευής για το "ξέπλυμα μαύρου χρήματος" του Μακρόν από την επίθεση χάκερς στους υπολογιστές των γραφείων του, μπορεί να ήρθαν αργά για να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών και μπορεί να απεκρύβησαν από το κυβερνητικο διάταγμα απαγόρευσης αναμετάδοσης της είδησης, αλλά ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας πρέπει να απαντήσει επί της ουσίας, πλέον.
Αν τα όσα αποκαλύφθηκαν είναι αλήθεια, θα έχει πρόβλημα...
Ο Ε.Μακρόν ως προσωπικότητα περιγράφεται σαν η ιδανική "μαριονέτα": Οχι ιδιαίτερα ευφυής, με πολλούς "σκελετούς", άρα εκβιάσιμος, μέσα στο "ντουλάπι" του και πιστός οπαδός της πολιτικής Μέρκελ.
Οι Γάλλοι έκαναν την επιλογή τους και θα φανεί σύντομα πόσο σοφή ήταν...