Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε σήμερα υπό όρους το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο πάσο εμβολιασμού, το οποίο θα απαιτεί από άτομα άνω των 16 ετών να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την Covid-19 για να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια ή κινηματογράφους.
Μέχρι τώρα, οι ανεμβολίαστοι μπορούσαν να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους επιδεικνύοντας το αποτέλεσμα πρόσφατου αρνητικού τεστ. Αυτό δεν θα ισχύει από τις 24 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα εφαρμοστεί το πάσο εμβολιασμού.
Το νέο πάσο αποτελεί μέρος της προσπάθειας του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να καταστήσει τη ζωή ιδιαίτερα δύσκολη για τη μικρή μειοψηφία των μη εμβολιασμένων ανθρώπων, ώστε να τους υποχρεώσει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.
Η απόφαση του Συμβουλίου ανοίγει το δρόμο για να τεθεί σε ισχύ το πάσο εμβολιασμού στις 24 Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας ένα υγειονομικό πάσο που πιστοποιούσε είτε εμβολιασμό, είτε νόσηση, είτε αρνητικό τεστ.
Το Συμβούλιο στήριξε την επιθυμία της κυβέρνησης να απαιτείται από οποιονδήποτε άνω των 16 ετών να επιδεικνύει πάσο εμβολιασμού, καθώς και μια διάταξη στη νομοθεσία που επιτρέπει στους υπεύθυνους μπαρ και εστιατορίων να ελέγχουν την ταυτότητα ενός ατόμου μαζί με το πάσο, για να περιορίσουν τη χρήση πλαστών ή πιστοποιητικών που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο.
Εντούτοις, απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης να επιδεικνύονται τα πάσο εμβολιασμού για τη συμμετοχή σε πολιτικές συγκεντρώσεις.
Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, το Συμβούλιο τόνισε ότι μια τέτοια διάταξη θα είχε αντίκτυπο στην ελευθερία των ανθρώπων να μοιράζονται απόψεις.
Το πάσο εμβολιασμού πυροδότησε νέες διαδηλώσεις, κάθε εβδομάδα στους δρόμους, ενάντια στους περιορισμούς στη δημόσια ζωή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Ορισμένοι που αντιστέκονται στον εμβολιασμό τονίζουν ότι ο E. Μακρόν τους κάνει να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.