Κατά την προετοιμασία του G20 τα ζητήματα που ταλανίζουν τη διεθνή κοινότητα θέτονται επί τάπητος.
Η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής της 22ας και 23ης Ιουνίου και η προετοιμασία της επερχόμενης συνάντησης των G20 στις 7 και 8 Ιουλίου στο Αμβούργο θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο με τη συμμετοχή του Προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Τετάρτη).
Προτεραιότητες της εσθονικής προεδρίας
Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας από την Εσθονία, ο Εσθονός πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας θα παρουσιάσει την Τετάρτη τις προτεραιότητες για την προσεχή εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου, οι οποίες όπως έχει εξαγγελθεί είναι : μια ανοιχτή και καινοτόμος ευρωπαϊκή οικονομία, μια ασφαλής Ευρώπη, μία ψηφιακή Ευρώπη με έμφαση στην ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων και τέλος μια βιώσιμη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.
Θα γίνει επίσης από τους ευρωβουλευτές (Τρίτη) αξιολόγηση της απερχόμενης μαλτέζικης προεδρίας.
Αναστολή διαπραγματεύσεων με την Τουρκία;
Οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους (Πέμπτη) θα θέσουν το μείζον θέμα της αναστολής των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, εφόσον προχωρήσουν οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.
Την προηγουμένη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κατέβαλε η Τουρκία το 2016 αναφορικά με την πορεία ένταξής της στην ΕΕ.
Το ΕΚ εκφράζει στο κείμενο του ψηφίσματος την ανησυχία του για την οπισθοδρόμηση της χώρας στα ζητήματα του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Καταδικάζει επίσης τις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει τη σημασία διατήρησης καλών σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η τρομοκρατία.
AIDS, φυματίωση, ηπατίτιδα C
Τα θέματα υγείας μπαίνουν επίσης επιτακτικά στο τραπέζι, λόγω της αυξημένης εμφάνισης κρουσμάτων του ιού του AIDS, της φυματίωσης και της ηπατίτιδας , καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με μακροπρόθεσμα προγράμματα, όπως υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.
Η ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ θα επιφέρει οφέλη για την υγεία, αλλά και δυνητικές συνέργειες και εξοικονόμηση πόρων, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των τριών αυτών ασθενειών απαιτούν μακροπρόθεσμα και βιώσιμα προγράμματα.
Το 2015 καταγράφηκαν περίπου 30.000 νέα κρούσματα του ιού του AIDS στις 31 χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Υπολογίζεται ότι 120.000 άνθρωποι στην Ευρώπη προσβλήθηκαν από πολυανθεκτική φυματίωση. Η ηπατίτιδα C αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.
Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις σε συνέχεια της συμφωνίας των ευρωπαίων υπουργών υγείας στη Μπρατισλάβα, στις 4 Οκτωβρίου, σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης πολιτικών για την αντιμετώπιση του AIDS, της φυματίωσης και της ηπατίτιδας.
Συνεργασία για την τρομοκρατία
Το ΕΚ αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Θα ψηφίσει την Πέμπτη για τη σύσταση της νέας, έκτακτης επιτροπής που θα εξετάσει τους τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο παρελθόν, οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη να υπάρξει αυξημένη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Η φορολογία των πολυεθνικών
Και πάλι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες θα κληθούν από το ΕΚ να δημοσιοποιούν τις πληροφορίες σχετικά με τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα. Αυτό ορίζει το σχέδιο της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι επιτροπές Οικονομικών και Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ συμφώνησαν επί της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές με κύκλο εργασιών (σε παγκόσμιο επίπεδο) άνω των 750 εκατ. ευρώ να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα.
Τα μέλη των επιτροπών υπερψήφισαν επίσης ορισμένες εξαιρέσεις σε περίπτωση που υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Οι δύο εισηγητές ωστόσο, Hughes Bayet (Σοσιαλιστές, Βέλγιο) και Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), θα καταθέσουν τροπολογίες προκειμένου να επιβληθούν χρονικά όρια στο διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διεκδικούν μια τέτοια απαλλαγή/εξαίρεση.
Η νομοθεσία αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας, παρέχοντας στο κοινό μια σαφέστερη εικόνα των φόρων που καταβάλλουν οι πολυεθνικές με τελικό σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει ετησίως στις ευρωπαϊκές χώρες 50-70 δισ. ευρώ από χαμένα φορολογικά έσοδα.
Επενδυτικό Σχέδιο για Αφρική
Ένα θέμα που σχετίζεται με το μεταναστευτικό είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 44 δισ. ευρώ στην Αφρική, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Πέμπτη, εφόσον οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το εγκρίνουν τη Δευτέρα.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΤΒΑ)θα δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα ευάλωτων κρατών της Αφρικής να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ. Θα προσφέρει ένα συνδυασμό επιδοτήσεων, δανείων και οικονομικών εγγυήσεων ύψους 3,3 δισ. ευρώ για την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της σταθερότητας, αντιμετωπίζοντας έτσι τα βασικά αίτια που προκαλούν τις μεταναστευτικές ροές.
Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας του ΕΤΒΑ, οι ευρωβουλευτές έπεισαν τους υπουργούς της ΕΕ ότι το εν λόγω Ταμείο πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας, στην τόνωση της απασχόλησης, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, ενώ θα πρέπει να προσφέρει στήριξη μόνο σε υπεύθυνες επιχειρήσεις που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα διαφάνειας στον φορολογικό τομέα.
Το νομοθετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια στις 6 Ιουλίου, εφόσον οι κοινοβουλευτικές επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων, ανάπτυξης και προϋπολογισμού εγκρίνουν το σχέδιο συμφωνίας στις 3 Ιουλίου στο Στρασβούργο.
Μεταναστευτικό
Το μεταναστευτικό αφορά και η επιστροφή στα κράτη μέλη των πλεονασμάτων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού του έτους 2016, ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν στα κράτη μέλη μέσω της μείωσης των εισφορών τους.
Οι ευρωβουλευτές ωστόσο καλούν τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και να ολοκληρώσουν τη συνεισφορά της ΕΕ στα ταμεία που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό, όπως ακριβώς είχαν δεσμευθεί να το πράξουν.
Οι ευρωβουλευτές μάλιστα εκφράζουν την ανησυχία τους για τα αχρησιμοποίητα κονδύλια ύψους 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από το ταμείο συνοχής. Επίσης, εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ λόγω της υποτίμησης της βρετανικής λίρας έναντι του ευρώ.