Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

FT: «Φόβοι της Ά. Μέρκελ για απομάκρυνση της ΕΕ από τον οικονομικό φιλελευθερισμό μετά το Brexit»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πιέζει τη Φινλανδία και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φιλελεύθερες οικονομικά απόψεις να τις εκφράζουν πιο σθεναρά, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται για το Brexit, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Το Βερολίνο ανησυχεί ότι με την έξοδο της Βρετανίας, η οικονομική συζήτηση στην ΕΕ θα μετατοπισθεί υπέρ της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης. Οι χώρες αυτές έχουν παραδοσιακά λιγότερη εμπιστοσύνη στις ελεύθερες αγορές και την απορρύθμιση σε σχέση με το λόμπι του Βορρά υπό την καθοδήγηση της Βρετανίας και πιέζουν υπέρ κρατικών παρεμβάσεων, που συνδέονται συχνά με αυξημένες δημόσιες δαπάνες.

Η Μέρκελ φοβάται ότι αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, σε μία περίοδο που αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες με επικεφαλής την Κίνα και από τον λαϊκιστή πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξετάζει τη λήψη προστατευτικών οικονομικών μέτρων που μπορεί να πλήξουν την ΕΕ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η καγκελάριος ανησυχεί ότι, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μπορεί να συνασπίζει τακτικά τους κεντροαριστερούς ηγέτες για την ανάληψη κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών, η κεντροδεξιά έχει πολύ μικρότερη συνοχή και μπορεί να εξασθενήσει περαιτέρω από το Brexit.

Θέλει να είναι σε καλή θέση, όταν ο νικητής των προσεχών γαλλικών εκλογών αρχίσει να παρεμβαίνει στην οικονομική συζήτηση της ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο κεντροαριστερός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της αγοράς, αλλά το Βερολίνο ανησυχεί ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Ευρωζώνη για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε η Γαλλία - και ίσως και άλλες χώρες - να μπορούν να αυξήσουν τον δημόσιο δανεισμό τους.

Πηγή: Financial Times

Tags
Back to top button