Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα μελέτησαν 16.000 υγιείς, μη παχύσαρκους ενήλικες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη SUN Cohort, που είναι σε εξέλιξη από το 1999.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια στην αρχή της μελέτης βάσει των οποίων χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητα της διατροφής τους σε φυτικές τροφές.
Όταν έτρωγαν επτά συγκεκριμένα φυτικά τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο όσπρια και πατάτες) αυξανόταν το σκορ της φυτογαφίας, ενώ για κάθε ζωικό τρόφιμο (ζωικά λιπαρά, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια, κρέας και θαλασσινά) αφαιρούνταν βαθμοί. Έτσι εντάχθηκαν σε πέντε ομάδες και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο 10 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 584 άτομα εξελίχθηκαν σε παχύσαρκα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές ήταν λιγότερο πιθανό να εξελιχθούν σε παχύσαρκους. Σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν ελάχιστες φυτικές τροφές, όσοι έτρωγαν τις περισσότερες είχαν 43% μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Για τις ενδιάμεσες κατηγορίες η μείωση του κινδύνου ήταν 6%, 15% και 17%, αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο, η κατανάλωση αλκοόλ, ο ΔΜΣ, το οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας, η κατανάλωση σνακ ανάμεσα στα γεύματα, το κάπνισμα, η διάρκεια του ύπνου και η σωματική δραστηριότητα.
«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα σχετίζονται με αξιοσημείωτα χαμηλό κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας. Αυτό ενισχύει τον ισχυρισμό μας ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση των ζωικών τροφίμων και να αυξηθεί η πρόσληψη φυτικών τροφών», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.