Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Φρικιαστικά βασανιστήρια σε πάπιες για την δημιουργία του φουά γκρα - Σε κίνδυνο η ύπαρξή του (βίντεο)

Ένα βίντεο με αποτρόπαιο θέαμα κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο για τον τρόπο δημιουργίας του φουά γκρα και τα βασανιστήρια που περνούν οι πάπιες για να το παράγουν. Έντονες είναι οι αντιδράσεις και υπάρχει σκέψη ακόμα και απαγόρευσης της ύπαρξής του.

Ο L214, ένας οργανισμός για την προστασία των ζώων, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη, εικόνες από μονάδα εκτροφής παπιών στη νοτιοδυτική Γαλλία από τις οποίες εξάγεται το φουά γκρα. Σε αυτές, τα πτηνά είναι στριμωγμένα σε κλουβιά, μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς φως και αναγκασμένα να ζουν μέσα στα περιττώματα, τα σκουλήκια και ανάμεσα σε άλλα νεκρά ζώα.

Βίντεο: Αποκρουστικές εικόνες σε εκτροφείο
Οι εικόνες αυτές αναζωπύρωσαν τη συζήτηση που θέλει μεγάλη μερίδα Γάλλων πολιτών να αντιδρούν στον τρόπο εκτροφής της πάπιας για να πάρουν το λιπαρό συκώτι, το φουά γκρα, που δίνει το χαρακτηριστικό έδεσμα της γαλλικής γαστρονομίας.

Πώς παρασκευάζεται το φουά γκρα
Το φουά γκρα είναι λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας. Αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας και παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά και με τη βία προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους.

Σύμφωνα με έρευνα, 4 στους 10 Γάλλους αρνούνται να αγοράσουν φουά γκρα, διαμαρτυρώμενοι για τις μεθόδους εκτροφής της πάπιας. Επιπλέον 60% των καταναλωτών στη χώρα δηλώνουν πως διαφωνούν με την μέθοδο εκτροφής, ποσοστό που ήταν 44% το 2013.

Οι χώρες και οι πόλεις ανά τον κόσμο που απαγορεύουν το φουά γκρα
Η πώληση φουά γκρα απαγορεύτηκε στην Ινδία το 2014, όπως και στην βραζιλιάνικη πόλη του Σάο Πάολο. Σύμφωνα με το BFMTV, η πώληση φουά γκρα αναμένεται να απαγορευτεί για τους ίδιους λόγους στη Νέα Υόρκη από το 2022.

Η Καλιφόρνια πέρασε νόμο που απαγόρευσε το εμπόριο φουά γκρα το 2019, ωστόσο επιτρέπεται η διάθεσή του στα εστιατόρια της αμερικανικής Πολιτείας. Αντίστοιχα και το Σικάγο απαγόρευσε την πώληση φουά γκρα το 2006, ωστόσο αναγκάστηκε να άρει το απαγορευτικό αφότου παρατηρήθηκε η αύξηση ζήτησης του προϊόντος στη μαύρη αγορά.

Οικονομική πληγή για την γαλλική οικονομία
Ωστόσο, η παραγωγή φουά γκρα αποτελεί σημαντικό οικονομικό τομέα για τη Γαλλία, που παράγει 19.000 τόνους κάθε χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 75% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο τομέας της κτηνοτροφίας από τον οποίο προκύπτει το φουά γκρα απασχολεί άμεσα 30.000 εργαζομένους.

Τον περασμένο χειμώνα, την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν και η ζήτηση του φουά γκρα βρίσκεται παραδοσιακά στο ζενίθ, οι πωλήσεις στη Γαλλία σημείωσαν πτώση 10%. Αντίστοιχα, η πτώση στις πωλήσεις σημείωσε ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της καραντίνας για τον κορωνοϊό, με τις απώλειες να υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Tags
Back to top button