Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην Σόφια επανέλαβε την πάγια απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
«Είμαι υπέρ μίας "συνεργασίας με την Τουρκία", αλλά κατά μίας ένταξης της», σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητώντας ταυτόχρονα να επανεξεταστούν οι κοινοτικοί πόροι προς την Άγκυρα, θέμα, που, όπως, είπε θα συζητήσει επίσης με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία στην ΕΕ, στην οποία θα την διαδεχθεί από την 1η Ιουλίου η Αυστρία.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, στην ΕΕ υπάρχουν κατά βάση διαφορετικές θέσεις ως προς την Τουρκία, ωστόσο ο ίδιος έχει την εντύπωση ότι, ιδιαίτερα μετά από τα γεγονότα τον περασμένο χρόνο, πολλοί έχουν επανεξετάσει ή και αλλάξει τη γνώμη τους.
Ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών μέχρι τις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου -όταν ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το δεξιό Κόμμα των Ελευθέρων- ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει επανειλημμένα τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, όπως επίσης είχε ταχθεί σαφώς κατά της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία.
Στις κατά καιρούς δηλώσεις του, ο ίδιος εμφανίζεται επιβεβαιωμένος στην έντονη κριτική που ασκεί εναντίον της Άγκυρας και στην απαίτησή του για την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ», εκφράζει την ικανοποίησή του που «οι Βρυξέλλες έχουν αλλάξει εν μέρει τη γραμμή τους και η ΕΕ έχει τώρα μία πιο σαφή θέση σε σχέση με την Τουρκία», κάτι που ο ίδιος, όπως αναφέρει, ζητούσε εδώ και πολύ καιρό.
Το πάγιο "όχι" του Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία ένταξη "αυτής της Τουρκίας" στην ΕΕ, περιέχεται και στο τελευταίο έγγραφό του ως υπουργός Εξωτερικών, με τις προτάσεις του ως προς την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, στο οποίο τόνιζε πως «είναι καιρός η Ευρώπη να αποσαφηνίσει τη σχέση με την Τουρκία».
Στο ίδιο έγγραφο ο Σ. Κουρτς σημειώνει ταυτόχρονα πως, σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ», και πως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, της 15ης Ιούλιου 2016, έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία απομάκρυνσης, έχοντας «δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία».
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απαγορεύσει την είσοδο στην Αυστρία του Τούρκου υπουργού Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση για την πρώτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ενώ τον Φεβρουάριο 2017, ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, τότε, είχε απορρίψει ως "ανεπιθύμητη" την ενδεχόμενη προπαγανδιστική εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε συγκεντρώσεις οπαδών του στην Αυστρία για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμά του της 16ης Απριλίου.
Αυτές οι επιφυλακτικές έως αρνητικές τοποθετήσεις της Βιέννης απέναντι στην Άγκυρα είχαν οδηγήσει σε ιδιαίτερη ένταση τις διμερείς σχέσεις τους, που κορυφώθηκε με πολύμηνη ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στην Αυστρία.
Μία σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης επιχειρήθηκε τόσο κατά τις συνομιλίες που είχε τέλη Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, η νέα Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ με τον Τούρκο ομόλογό της, όσο και κατά την ανταπόδοση της επίσκεψης με τον ερχομό τού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, κατά την οποία ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε να υπάρχει ίδια μεταχείριση για τη χώρα του στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ με κάθε άλλη χώρα.
Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η Άγκυρα αναμένει από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, μία «ειλικρινή, αντικειμενική και δίκαιη» αντιμετώπιση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως για λόγους λαϊκισμού το θέμα της ΕΕ εργαλειοποιείται σε προεκλογικούς αγώνες και αυτό δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε μίσος και σε προκατάληψη απέναντι στην Τουρκία.