![Φόβος στο Ισραήλ για τις στρατιωτικές κινήσεις του αιγυπτιακού στρατού στη Χερσόνησο του Σινά](https://news-on.net/images/posts/February 2025/fovos-sto-israil-ghia-tis-stratiotikes-kiniseis-toy-aighiptiakou-.webp?184a16efdccbc0f91d2c532ac167f3bd)
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για στρατιωτικές κινήσεις του αιγυπτιακού στρατού στη χερσόνησο του Σινά, σημειώνοντας ότι οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν αλλαγές στην ανάπτυξη του, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες στους Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η εφημερίδα Israel Hayom επικαλέστηκε πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας του Ισραήλ ότι αν και οι αλλαγές στην αιγυπτιακή στρατιωτική παρουσία στο Σινά υπόκεινται στην έγκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, αυτές οι εγκρίσεις χορηγούνται τώρα αναδρομικά αφού η Αίγυπτος επέβαλε ένα τετελεσμένο γεγονός σχετικά με την κίνηση των δυνάμεών της στο Σινά.
Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, οι εικόνες που προέρχονται από την Αίγυπτο έδειξαν ανησυχητικές αλλαγές, οι οποίες ώθησαν την ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και τη Νότια Διοίκηση να εξετάσουν την κατάσταση, όπου καταγράφηκαν «πραγματικές παραβιάσεις».
Η Ruth Wasserman Landy, πρώην αναπληρώτρια πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αίγυπτο και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Misgav, εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες στρατιωτικές τάσεις της Αιγύπτου.
Επισήμανε ότι οι αιγυπτιακές στρατιωτικές ενισχύσεις στο Σινά υπερέβησαν τις προηγούμενες παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας, τις οποίες το Ισραήλ είχε αποδεχτεί απρόθυμα.
Η Wasserman Landy πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν αρκείται στο να επιτρέπει την παρουσία αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σινά, αλλά μάλλον το κάνει χωρίς να λάβει καμία διπλωματική αποζημίωση, κάτι που δεν συνάδει με τη φύση της περιφερειακής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.
Φορτίο αμερικανικών βαρέων βομβών κατέφτασε στο Ισραήλ τη διάρκεια της νύχτας
Πιθανότητες πολέμου
Προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένες πρόσφατες αιγυπτιακές δηλώσεις υποδεικνύουν την άρνηση του Καΐρου να εφαρμόσει το σχέδιο που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Γάζα , έτσι ώστε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Όσον αφορά την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, η Wasserman Landy εξήγησε ότι ο πόλεμος απαιτεί ικανότητα και προετοιμασία.
Τόνισε ότι η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα μέσω της προηγμένης στρατιωτικής της υποδομής, αλλά παραμένει το ερώτημα σχετικά με την ετοιμότητά της να εισέλθει σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζεται από μια ισχυρή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την άλλη πλευρά, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αίγυπτο πιστεύει ότι υπάρχει ένα κύμα αντιαιγυπτιακού αισθήματος στους ισραηλινούς κύκλους, ίσως λόγω της οργής ορισμένων Ισραηλινών που το Κάιρο δεν άνοιξε ευρύτερα το πέρασμα της Ράφα.
Τόνισε ότι ο στρατιωτικός συντονισμός μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνοντας ότι η σταθερότητα του Σινά ήταν προτεραιότητα για την Αίγυπτο μετά τα γεγονότα που γνώρισε η χώρα το 2011, όταν τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα εξαπλώθηκαν στην περιοχή και πραγματοποίησαν αιματηρές επιθέσεις κατά Αιγύπτιων στρατιωτών.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας διεθνής μηχανισμός παρακολούθησης, που εκπροσωπείται από την «Πολυεθνική Δύναμη και Παρατηρητές» (MFO), που παρακολουθεί την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας στο Σινά, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν παραβιάσεις τεκμηριώνονται επίσημα και όχι μέσω ανεπιβεβαίωτων δημοσιεύσεων των ΜΜΕ.
Η Αίγυπτος ενισχύει τις δυνάμεις της
Από την πλευρά του, ο απόστρατος Ισραηλινός συνταγματάρχης Ελιγιάχου Ντέκελ, ο οποίος ακολουθεί τη δέσμευση της Αιγύπτου στην ειρηνευτική συμφωνία από την υπογραφή της, επεσήμανε ότι πρόσφατες δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν την παρουσία 100 αρμάτων μάχης Abrams κοντά στην πόλη Ελ Αρίς ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του τρέχοντος πολέμου.
Ο Ντέκελ πρόσθεσε -σύμφωνα με τη μετάφραση του @valkaniko από το Sky News Arabia- ότι αυτές οι παραβιάσεις δεν είναι νέες, σημειώνοντας ότι «οι αιγυπτιακές δυνάμεις που αναπτύσσονται στο Σινά υπερβαίνουν τέσσερις φορές τον αριθμό που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας».
Επεσήμανε επίσης ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η ίδρυση τριών νέων αεροδρομίων και η διάνοιξη τεράστιων σηράγγων στο Σινά, ενισχύουν τους φόβους του Ισραήλ για τις μελλοντικές προθέσεις του Καΐρου.