Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

«Φως» στα μυστικά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι με ακτίνες Χ και υπέρυθρη ακτινοβολία

Μια νέα ανάλυση στο έργο «Τοπίο με Καταρράκτη» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποκάλυψε πολλά μυστικά για το πώς δημιουργήθηκε το σκίτσο και πώς αυτό συνδέεται με τη γεωλογία, μια ακόμη από τις πολλές επιστήμες με τις οποίες είχε καταπιαστεί ο μεγάλος Ιταλός δημιουργός.  

Η μελέτη υποστηρίζει πως το έργο δεν αποτελεί απεικόνιση ενός πραγματικού τοπίου αλλά είναι το αποτέλεσμα των χρόνιων γεωλογικών ερευνών του Ιταλού επιστήμονα και καλλιτέχνη. 

Το σχέδιο έχει ημερομηνία 5 Αυγούστου 1473 και αρκετοί ιστορικοί πίστευαν πως σε αυτό απεικονίζονται οι «Καταρράκτες της Μαρμόρε», στην περιοχή της Ούμπρια. Οι καταρράκτες είναι τεχνητοί και είχαν δημιουργηθεί από τους Αρχαίους Ρωμαίους. 

 
Το σκίτσο φυλάσσεται στην Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας και σπάνια είναι προσβάσιμο στο κοινό, ωστόσο, με αφορμή την έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι που θα εγκαινιαστεί φέτος στη Φλωρεντία, οι αρχές επέτρεψαν την εξέτασή του με υπέρυθρη ακτινοβολία και ακτίνες Χ για πρώτη φορά.

Η έρευνα αποκάλυψε χημικά συστατικά δύο διακριτών μελανιών που χρησιμοποίησε ο Ντα Βίντσι. Αυτό το εύρημα αποδεικνύει πως ο Ντα Βίντσι δημιούργησε τμηματικά το σκίτσο προσθέτοντας λεπτομέρειες, όπως τα στρώματα των πετρωμάτων, αργότερα. 

Έτσι, είναι σχεδόν απίθανο να απεικονίζεται στο σκίτσο ένα πραγματικό τοπίο, αλλά αντιθέτως, είναι πιθανό να αποτελούσε αποτύπωση της πολύχρονης γεωλογικής έρευνας που πραγματοποιούσε ο Ντα Βίντσι. 

 
O Ντα Βίντσι μελέτησε τα πετρώματα και τα τοπία όχι μόνο για να ικανοποιήσει την προσωπική του περιέργεια αλλά και για να βελτιώσει και τις ικανότητές του στη ζωγραφική.  Η αποτύπωση της στρώσης των πετρωμάτων στο σκίτσο του, που διακρίνεται πάνω από τον καταρράκτη, είναι γεωλογικά ορθή. 

Χρησιμοποίησε τα ιζηματογενή στρώματα για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο εφέ στο σκίτσο του μαζί με τις γραμμές που τέμνουν τα καλλιεργήσιμα χωράφια στο φόντο.

Αργότερα, οι ίδιες έρευνες θα επεκταθούν και στο πίσω μέρος του φύλλου του σκίτσου, όπου υπάρχει  μια ανθρώπινη φιγούρα. «Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις στρωματοποιήσεις και τη σειρά των φάσεων για να κατανοήσουμε την εξέλιξη του έργου» λένε οι ειδικοί.

 

Tags
Back to top button