Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών: Η Διακήρυξη των Αθηνών και οι αποφάσεις

Η σύσταση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών επισφραγίστηκε από την Διακήρυξη των Αθηνών.

Τη Διακήρυξη υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Εαχαικέρ αλ Τζααφάρι, της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, ο υπουργός Πολιτισμού του Περού, Σαλβαντόρ Αλεχάνδρο Χόργκε Ντελ Σολάρ και η υφυπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Γουαδαλούπε Παλομέκε ντε λα Κρούς.

Στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι η σπουδαία κληρονομιά των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών των κρατών που εκπροσωπούν παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα, επηρεάζοντας αποφασιστικά την πορεία της ανθρωπότητας, καθώς οι πολιτισμοί κατά την πορεία της ανθρωπότητας δεν έπαψαν να αλληλεπιδρούν, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εμπλουτίζουν τον συλλογικό ανθρώπινο πολιτισμό, καθ' όλη τη ροή της ιστορίας, αλλά και στις μέρες μας.

Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, αναγνωρίζοντας τον πολιτισμό και την πολιτιστική διπλωματία ως ήπιες και έξυπνες μορφές ισχύος, αλλά και ως βασικά συστατικά των διεθνών σχέσεων και συμφωνώντας ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, τόνισαν τη σημασία της χρήσης του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών ως ισχυρού εργαλείου διπλωματίας, συμβάλλοντας στη γεφύρωση των χασμάτων και την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης.

Να συστήσουν το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (ACForum) με τη συμμετοχή της Βολιβίας, Κίνας, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιράν, Ιράκ, Ιταλίας και Περού, ως πλατφόρμα διαλόγου και πολιτιστικής συνεργασίας ανοιχτή σε μελλοντικές διευρύνσεις βάσει συναίνεσης.

Να ενθαρρύνουν την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας σε όλους τους συναφείς τομείς.

Να διεξάγουν διάλογο και διαβουλεύσεις, με σκοπό τη διαμόρφωση συντονισμένων θέσεων σε περιπτώσεις που προκύπτουν ζητήματα μείζονος σημασίας σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO.

Να εξετάσουν τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους για την ενδυνάμωση των προσπαθειών του ACForum ως προς τη βελτιστοποίηση της χρήσης του πολιτισμού ως αποτελεσματικού εργαλείου για τη σύγχρονη διπλωματία.

Να συνεργαστούν, με τον κατάλληλο τρόπο και σε συντονισμό με την UNESCO, προκειμένου να διασφαλίσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των μελών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Τέλος, τα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν στη διοργάνωση μίας Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών ανά έτος. 

Η Προεδρία της ετήσιας Υπουργικής Διάσκεψης θα ασκείται εκ περιτροπής μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών. 

Η επόμενη Υπουργική Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το 2018, στη Βολιβία. 

Το Περού εξέφρασε ετοιμότητα για να φιλοξενήσει την ετήσια Διάσκεψη του 2020 και το Ιράκ εκείνη του 2021.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button