Μπορεί οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης να είναι γεμάτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και το πρόγραμμα κοινών αγορών μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας – AggregateEU να εξελίσσεται με επιτυχία, ωστόσο ουδείς μπορεί να σημάνει λήξη συναγερμού για το ενδεχόμενο μιας νέας ενεργειακής κρίσης ενόψει του χειμώνα.
Ενδεικτική της έντονης νευρικότητας που κυριαρχεί, αλλά και των αντίθετων ανέμων που πνέουν στην αγορά φυσικού αερίου είναι η εικόνα της περασμένη εβδομάδας, όπως αποτυπώθηκε στις τιμές.
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο ανέκαμψε την Παρασκευή, περιορίζοντας την πρώτη εβδομαδιαία πτώση αυτού του μήνα, με τους εμπόρους να εξετάζουν περαιτέρω εργασιακές συζητήσεις στην Αυστραλία και τις εργασίες συντήρησης τη Νορβηγία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 11% μετά από δύο ημέρες απότομης πτώσης. Ενώ ο βασικός εξαγωγέας της Αυστραλίας Woodside Energy Group Ltd. πλησίασε πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία με τους εργαζόμενους, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Chevron Corp. και του προσωπικού της.
Επιπλέον, οι ροές προς την Ευρώπη από τον κορυφαίο πάροχο της Νορβηγίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, εξαιτίας κυρίως της εποχικής συντήρησης στο γιγάντιο πεδίο Troll.
Οι προμήθειες διεκόπησαν εντελώς χθες Σάββατο με ισχύ έως τις 7 Σεπτεμβρίου.
Η επέλαση των αρκούδων
Μια άνοδος άνω του 20% στις τιμές του φυσικού αερίου αυτόν τον μήνα – παρά τα υψηλά αποθέματα και την υποτονική ζήτηση – αντανακλά την ανησυχία που διαπερνά την αγορά μετά τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Οι εγκαταστάσεις της Chevron που επηρεάζονται από εργατικές διαφορές καλύπτουν περίπου το 5% της παγκόσμιας χωρητικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι κίνδυνοι απεργίας θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν σημαντική διακοπή.
«Η ευρωπαϊκή αγορά είναι υπερεφοδιασμένη μέχρι να φθάσει ο χειμώνας», σχολίασε στο Bloomberg, ο Τζόναθαν Στερν, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Αλλά αυτού του είδους η «αστάθεια φημών» φαίνεται πιθανό να είναι μαζί μας για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο».
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε «τεχνική ανάκαμψη» την Παρασκευή, καθώς οι πιθανοί κίνδυνοι για τα εργοστάσια της Chevron εξακολουθούν να υπάρχουν, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της EnergyScan της Engie SA. Ωστόσο, η νευρικότητα της αγοράς φαίνεται να έχει ελαφρύνει κάπως μετά από μια κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ της Woodside και των εργαζομένων της, ανέφεραν. Η αρχική συμφωνία, που επικυρώθηκε από τα συνδικάτα, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Η Ουγγαρία συμφώνησε για αγορά φυσικού αερίου από την τουρκική BOTAS
Η «ευάλωτη» Ευρώπη
Οι έντονες διακυμάνσεις της περασμένης εβδομάδας στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπογραμμίζουν πώς η επιτυχία της περιοχής να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια την έχει αφήσει πιο ευάλωτη στην άμπωτη και τη ροή των ασταθών παγκόσμιων ενεργειακών αγορών.
Η Ευρώπη κατάφερε να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση πέρυσι αυξάνοντας ραγδαία τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η προμήθεια μέσω θαλάσσης αντικατέστησε τη ροή από τους ρωσικούς αγωγούς αφού το Κρεμλίνο διέκοψε την πλειοψηφία των προμηθειών σε μια κλιμακούμενη ενεργειακή αντιπαράθεση μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.
Όμως, η νεοανακαλυφθείσα εξάρτηση από το LNG, που είναι ένα παγκόσμιο εμπόρευμα, έχει αφήσει τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας πιο ευαίσθητες στις διακοπές του εφοδιασμού από όλο τον κόσμο — ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία.
Η νέα πραγματικότητα
Για τους ενεργειακούς αναλυτές, η κίνηση της αγοράς επιβεβαίωσε τη νέα πραγματικότητα της Ευρώπης: οι προμήθειες φυσικού αερίου στις οποίες βασίζεται, όπως το πετρέλαιο, είναι πλέον πραγματικά παγκόσμιες.
Η Goldman Sachs, μία από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα των εμπορευμάτων, προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τιμές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν αυτό το χειμώνα.
Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτό που συνέβη στις ασιατικές αγορές φυσικού αερίου είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρώπη, όπου το φθηνό και άφθονο ρωσικό αέριο αγωγών σήμαινε ότι η ήπειρος ήταν μόνο ένας μικρός αγοραστής LNG. Το 2021, το LNG αντιπροσώπευε μόνο περίπου το 20% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40%.
Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει βαθιά την ισορροπία. Το LNG αποτελούσε το 34% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ πέρυσι και αναμένεται να αυξηθεί ξανά το 2023 στο 40%%.
Το LNG από την Αυστραλία σπάνια φτάνει απευθείας στις ευρωπαϊκές ακτές, καθώς η διάρκεια του ταξιδιού καθιστά το υψηλό κόστος αποστολής αντιοικονομικό.
Αλλά εάν οι αγοραστές αυστραλιανού φυσικού αερίου στην Ασία χρειαστεί να αναζητήσουν εναλλακτικές, θα τους φέρει απευθείας σε ανταγωνισμό με την Ευρώπη και τη νέα δίψα της για το καύσιμο. Η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG στον κόσμο.
Προβληματισμός στην Ασία
Η Ασία είναι ακόμη πιο άμεσα εκτεθειμένη στις αυστραλιανές ροές και ένας πόλεμος προσφορών με την Ευρώπη κινδυνεύει να αυξήσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών και στις δύο περιοχές. Εάν η απεργία στα εργοστάσια LNG της Αυστραλίας Gorgon, Wheatstone και North West Shelf διαρκέσει ένα μήνα, θα μπορούσαν να επηρεαστούν τρία εκατομμύρια τόνοι εφοδιασμού, αφαιρώντας περίπου 44 φορτία LNG από την αγορά, δήλωσε ο Claudio Steuer, Διευθυντής της SyEnergy Consulting.
Οι ΗΠΑ – ο μεγαλύτερος και πιο ευέλικτος προμηθευτής LNG – πιθανότατα θα τραβήξουν την προσοχή των αγοραστών που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
Εάν η διακοπή παροχής στην Αυστραλία επεκταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, αυτό θα επηρεάσει τις παγκόσμιες προμήθειες και τις τιμές ενόψει της περιόδου θέρμανσης. Οι τιμές τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη θα πρέπει να αυξηθούν για να προσελκύσουν το διαθέσιμο LNG και να διατηρήσουν τα σπίτια ζεστά.
«Σε μια στενή αγορά LNG, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει και τις τιμές προς τα πάνω, καθώς οι βασικές περιφερειακές αγορές ανταγωνίζονται για περιορισμένες προμήθειες LNG», δήλωσε ο Steuer της SyEnergy Consulting. «Αυτή θα είναι η νιρβάνα των εμπόρων, καθώς κανείς δεν ξέρει πού θα είναι το πραγματικό ανώτατο όριο των τιμών της αγοράς».