Έντονο είναι τις τελευταίες ώρες το παρασκήνιο στην Βρετανία με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για πιθανότητα παραίτηση της Μέι στις έκτακτες δηλώσεις που θα προβεί σε λίγη ώρα μπροστά στους δημοσιογράφους
Η δήλωση θα γίνει μία ημέρα μετά το «φιάσκο» της Βρετανίδας πρωθυπουργού στην άτυπη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ, όπου οι ηγέτες κρατών-μελών της επιτέθηκαν για το σχέδιό της.
Η ανακοίνωση για την είδηση έχει φουντώσει τη σεναριολογία, με ορισμένους να μιλούν ακόμη και για παραίτηση ή και για προκήρυξη γενικών εκλογών, σενάρια που διαψεύδει το πρωθυπουργικό γραφείο. Πάντως, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει αλλαγή σχεδίων για το επικείμενο Brexit ή ακόμη και εμμονή της στο σχέδιο Τσέκερς, που επί της ουσίας έχει απορριφθεί, στέλνοντας προφανώς μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ.
Πάντως, η δήλωση έχει καθυστερήσει, με το BBC να αποδίδει την καθυστέρηση σε τεχνικούς λόγους.
«Η ΕΕ μας προσφέρει δύο επιλογές»
Η Τερέζα Μέι ξεκινώντας τις δηλώσεις της σημείωσε ότι πάντα έλεγε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν δύσκολες. Αν και οι δύο πλευρές – ΕΕ και Βρετανία- θέλουν συμφωνία, υπάρχουν δύο θέματα στα οποία υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Σύμφωνα με την Μέι, η ΕΕ προσφέρει μόνο δύο επιλογές για τη μελλοντική οικονομική σχέση.Η μία επιλογή αφορά την τήρηση όλων των κανόνων της ΕΕ, δηλαδή να υπάρχει «ανεξέλεγκτη μετανάστευση από την ΕΕ» και καμία εμπορική συμφωνία με άλλες χώρες. Σύμφωνα με την Μέι, αυτό είναι «κοροϊδία» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει μια βασική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που παρέμεινε στην τελωνειακή ένωση, διαχωρισμένη μόνιμα από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η Βόρεια Ιρλανδία είναι «αναπόσπαστο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου... κάτι που δεν θα συμφωνήσω ποτέ, τόνισε.
Και οι δύο επιλογές, είπε η πρωθυπουργός, αποτελούν «μια κακή συμφωνία. Έχω πει ότι μια μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία».
Επίσης, ανέφερε ότι συμπεριφέρθηκε στην ΕΕ μόνο με σεβασμό και αναμένει την ανάλογη αντιμετώπιση.
«Τώρα μπορούμε να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι η πραγματική εναλλακτική και μπορούμε να τη συζητήσουμε», αναφέρει.