Στο ζήτημα της ασφάλειας και των υποδομών ως προϋπόθεση για την αλλαγή της εικόνας του σωφρονιστικού συστήματος, την ενίσχυση του ανθρωπισμού και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των κρατουμένων, επικεντρώθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου για τη σωφρονιστική νομοθεσία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτίμησε ότι η ανέγερση των νέων φυλακών στον Ασπρόπυργο για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού θα εκκινήσει το αργότερο έως το τέλος του 2021, ενώ τονίζοντας ότι οι υποδομές πάσχουν, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη σε λειτουργία μεγάλος μέρος των φυλακών Νιγρίτας που είχαν κλείσει και τρέχει παράλληλα με γοργούς ρυθμούς εκείνη της Δράμας.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε επίσης ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη του και θα θέσει προς συζήτηση την πρόταση της βουλευτού της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, για κατάργηση του δικαιώματος αδείας και μεταγωγής στις αγροτικές φυλακές για μεγαλέμπορους ναρκωτικών.
«Άδειες γενικώς ανεξαρτήτως αδικήματος δεν είναι σωστό. Βάλτε ένα όριο», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Γιαννάκου. Σημειώνεται, πως το νομοσχέδιο προβλέπει ήδη τροποποιήσεις στη χορήγηση τακτικών αδειών κρατουμένων, ενώ απαγορεύει ρητά τη μεταγωγή καταδίκων για τρομοκρατία στις αγροτικές φυλακές.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των αγροτικών φυλακών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπενθύμισε ότι την περίοδο 2015-2019 από τις 200 αποδράσεις συνολικά, οι 24 είχαν γίνει μόνο από το κατάστημα αγροτικών φυλακών στην Τίρυνθα. «Το ζήτημα των αποδράσεων και ειδικά από αγροτικές φυλακές είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Εκεί θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι θα υπηρετούν εκεί, ώστε όλο το σωφρονιστικό σύστημα στις συγκεκριμένες φυλακές να λειτουργεί με ασφάλεια. Είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε όλα. Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό περί ιδεοληπτικών σκοπιμοτήτων», σημείωσε.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέκρουσε με σφοδρότητα τις κατηγορίες του Σπύρου Λάππα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ περί ιδεοληπτικού νομοσχεδίου που κάνει άλμα ενός αιώνα στη σωφρονιστική πολιτική, επιστρέφοντας στον σκοταδισμό και εξοβελίζοντας τον ανθρωπισμό, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησής του ο Κορυδαλλός είχε πάψει να λειτουργεί ως φυλακή.
«Πριν από δύο χρόνια είχαμε κάθε εβδομάδα δολοφονίες στον Κορυδαλλό. Ο Κορυδαλλός δεν ήταν φυλακή. Δεν έκλεινε τις ώρες που έπρεπε. Είναι αυτό ασφάλεια; Αναρωτιέμαι τι έγινε εκείνη την εποχή και τι πολιτικές ασκήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι δράσεις», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «με τον νόμο Παρασκευόπουλου απελευθερώθηκαν 4.000 σε λίγες εβδομάδες προκαλώντας τεράστια προβλήματα. Πρόκειται για καθολική ομολογία αποτυχίας».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διέψευσε κατηγορηματικά και τις αναφορές περί μαζικών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελληνική Αστυνομία, διαβεβαιώνοντας ότι τηρούνται ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας και υπάρχει αυστηρή εποπτεία για τη διασφάλιση της υγείας των αστυνομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο τα κρούσματα στη ΓΑΔΑ με 50.000 υπαλλήλους είναι 50, ενώ 387 είναι πανελλαδικά σε σύνολο 55.000 αστυνομικών υπαλλήλων.
Ο Υπουργός προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, υποστηρίζοντας πως όταν ανέλαβε ήταν 4.000 συνολικά εκ των οποίων οι 1.500 στα νησιά και σήμερα όπως είπε «δεν υπάρχει ούτε ένας ασυνόδευτος ανήλικος στα νησιά».