Η FIFA ελπίζει ότι θα λάβει στήριξη από τις 211 ομοσπονδίες για το πλάνο που έχει στα σκαριά, με τη διεξαγωγή Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια.
Επισήμως, πρόκειται για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων «γύρω από τα διεθνή αγωνιστικά προγράμματα γυναικών και ανδρών» μετά το 2024, για τα οποία η FIFA διαβεβαιώνει ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
Η παγκόσμια ομοσπονδία, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες πιέζει στην ιδέα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά διετία, έχοντας προκαλέσει μια σειρά από κριτικές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και στους εκπροσώπους των πρωταθλημάτων σε όλο τον κόσμο, παίκτες και οπαδούς, ευελπιστεί ότι η προοπτική αύξησης των εσόδων είναι αρκετά αισθητή για να παρασύρει μαζί της ένα πλήθος Αφρικανών, Ασιατών ή ψηφοφόρων από την Ωκεανία.
Ήδη εξασφάλισε την προβολή του έργου, συγκεντρώνοντας στην Ντόχα μια ομάδα παλαίμαχων παικτών και προπονητών-θρύλων, ανάμεσά τους τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο και τον Πέτερ Σμάιχελ. Επίσης, στα μέσα Σεπτεμβρίου, μια διαδικτυακή «δημοσκόπηση» 15.000 ατόμων που «ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο», έδειξε μια μικρή πλειοψηφία (55%) υπέρ ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια. Όλη αυτή η εκστρατεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ισχυρό μέτωπο απόρριψης από την UEFA και την Conmebol, την FIFPO, την ECA, καθώς και εκπροσώπους πρωταθλημάτων και ευρωπαϊκών συλλόγων.
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, επιδιώκει μια απόφαση πριν από το τέλος του έτους. Χθες, πάντως, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα "Gazzetta dello Sport", έλαβε χώρα στη Ζυρίχη συνάντηση κορυφής, ανάμεσα σε Ινφαντίνο και Τσέφεριν, στην οποία οι ηγέτες της FIFA και της UEFA συζήτησαν το ζήτημα του διετούς Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη μεταρρύθμιση του αγωνιστικού προγράμματος που πρότεινε η διεθνής ομοσπονδία.
«Μεταξύ τους υπήρξε ένα… άνοιγμα για διάλογο για το διεθνές αγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ στο μέτωπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μεγάλη απόσταση: η UEFA επανέλαβε ότι έχει ήδη πουλήσει το 50% των δικαιωμάτων του Euro 2028 και το 100% για το Euro 2024, ενώ η FIFA τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στις ηπείρους, όπου οι χώρες έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αναδυθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα.