Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως: «Πρέπει όλοι να σεβαστούμε απολύτως το καταστατικό μας και τις προβλέψεις του, δηλαδή να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τη γνώμη των μελών και των στελεχών, τη γνώμη όλων των συντρόφων. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς στεγανά, όπως ακριβώς είναι η συμφωνία μας για την κοινή μας ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Γιατί το καταστατικό δεν είναι γραφειοκρατικό κείμενο και τα στελέχη και τα μέλη δεν είναι νομεκλατούρα. Το καταστατικό είναι η συμφωνία που κάναμε ότι μπαίνουμε σε ένα κόμμα με βάση κοινές αξίες και κανόνες. Και προφανώς το καταστατικό δεν είναι α λα καρτ. Δεν μπορούμε να το επικαλούμαστε κατά το δοκούν».
Για την επόμενη μέρα της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε ότι: «Είχαμε μία δύσκολη και σκληρή συζήτηση, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, για τη μομφή κατά του προέδρου, μια συζήτηση για το τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δέχτηκε την προσφυγή στη βάση. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε μετά την τραυματική διαδικασία της πρότασης μομφής στον πρόεδρο, είναι να ολοκληρώσουμε γρήγορα μία συζήτηση για τη νέα ηγεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προφανώς και δεν μπορεί να μένει μετέωρος. Αυτό θα γίνει με εκλογή νέου/νέας προέδρου με τις προσήκουσες διαδικασίες της σύγκλησης Κεντρικής Επιτροπής και του Συνεδρίου».
«Εκτός από τις καταστατικές διατάξεις» πρόσθεσε ο Σ.Φάμελλος «στη συζήτηση για την ανάδειξη ηγεσίας πρέπει να κατατεθεί η πρόταση διεξόδου όχι μόνο για τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενιαίο και πιο ισχυρό. Δεν πρέπει η εσωκομματική ψηφοφορία να τροποποιήσει την ένταξή μας ή την προσήλωσή μας στο κόμμα και τον σκοπό του. Πέρα από το «διχασμό» που ζήσαμε το Σαββατοκύριακο, γιατί δεν έπρεπε να φτάσουμε στην πρόταση μομφής και προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, πρέπει να βρούμε συνθέσεις ώστε δυνατοί και ενωμένοι να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο χώρος δηλαδή της ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας, των δημοκρατικών ιδεών, η Προοδευτική Παράταξη, πρέπει να είναι ο πολιτικός φορέας της αντεπίθεσης σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Από αυτό το σημείο πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και να δώσουμε κυβερνητική διέξοδο. Διότι η λύση στα αδιέξοδα και στα προβλήματα που δημιουργεί ο κ.Μητσοτάκης είναι προς την προοδευτική πλευρά και όχι στην ακροδεξιά».
«Πάνω από τα πρόσωπα, ακόμα και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι η υπόθεση της κοινωνίας και η υπόθεση του κόμματος. Και η θέση του προέδρου κρίνεται ως προς τα συμφέροντα και τους στόχους του κόμματος και της κοινωνίας. Η προστασία και ενίσχυση των αριστερών και προοδευτικών ιδεών έχει προτεραιότητα. Αυτό υπηρετεί την κοινωνία και όχι η «καρέκλα» και η προσωπική διαδρομή. Δεν παίζει ρόλο μόνο η εκλογή του, που σαφέστατα ήταν δημοκρατική και γι’ αυτό το λόγο σεβαστήκαμε απόλυτα την εκλογή του και το ρόλο του αλλά και η εκπλήρωση των καθηκόντων και των στόχων μας».
«Η κατάληξη της χθεσινής ψηφοφορίας δεν αφορά στη συμφωνία μας με το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Αφορά και κρίνει την υλοποίηση των καθηκόντων και συνολικά του ρόλου του προέδρου. Αν δηλαδή η λειτουργία του τον τελευταία χρόνο ικανοποιεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και τους στόχους και τις ανάγκες του κόμματος. Κατατέθηκαν, μέσα στην Κεντρική Επιτροπή, συγκεκριμένα περιστατικά όπου είχαμε από την πλευρά του προέδρου παραβίαση των αρχών της συλλογικότητας και του Καταστατικού. Άρα υποτίμηση και παραβίαση μιας βασικής αρχής μας αλλά και αξίας που πρέπει να εκπέμπουμε και προς την κοινωνία. Οι προσωπικές διαδρομές και ο αρχηγισμός δεν αντιστοιχεί όχι απλά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν κάνει καλό και στην κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Συνέχισε δε λέγοντας «αποφάσεις που λήφθηκαν στο Συνέδριο δεν υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες, κυρίως με ευθύνη του προέδρου. Δεν υποτιμώ ότι υπάρχουν και ευθύνες πολλών στελεχών, περιστατικά πολυφωνίας που μετατρέπονται σε κακοφωνία εις βάρος του κόμματός μας. Η αντίδρασή μου αφορά όλες τις παραβιάσεις των συλλογικών κανόνων. Αλλά στο Συνέδριο λάβαμε μία απόφαση για μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία, η οποία θα σηματοδοτήσει την πολιτική ανατροπή και αντί για ένα πολιτικό σχέδιο είχαμε αποσπασματικές και συχνά αντιτιθέμενες δηλώσεις από τον πρόεδρο, που θόλωναν τον στόχο αλλά κυρίως έδιναν στον κ.Μητσοτάκη το δικαίωμα να «κάνει πάρτι» και να υλοποιεί το αντικοινωνικό του σχέδιο. Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα. Όλοι και όλες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κρινόμαστε για το αν υπηρετούμε τους καταστατικούς κανόνες, τις συνεδριακές αποφάσεις και τον πολιτικό στόχο προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό λοιπόν που βγήκε ως συμπέρασμα είναι η ελλιπής ανταπόκριση του πρόεδρου στις αποφάσεις και τους στόχους που έχουμε ήδη συμφωνήσει».
Ως προς τη διαδικασία της κεντρικής επιτροπής και της εκλογής νέας ηγεσίας σημείωσε «η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη έγινε σε απόλυτη συμφωνία με το καταστατικό. Και η μομφή. Δεν μπορούμε δηλαδή να δεχόμαστε τους κανόνες από τη μια και να τους απορρίπτουμε από την άλλη. Σαφέστατα σεβαστήκαμε απολύτως τη γνώμη των μελών, εξάλλου η Κεντρική Επιτροπή έχει εκλεγεί απευθείας από τα μέλη και με μεγάλη συμμετοχή».
Παράλληλα ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «συρρίκνωση και κατήφορο του κόμματος». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον κατήφορο και τη συρρίκνωση του κόμματος. Υπάρχει απαξίωση των οργανώσεων, υπάρχει αποστράτευση πολλών συντρόφων και συντροφισσών, υπάρχει μία απαξίωση στην κοινωνία από επιλογές του προέδρου. Επίσης μας προβλημάτισαν πάρα πολύ κάποια λάθη ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές. Δεν θέλω να κάνω μια συζήτηση λαθολογίας αλλά οφείλω να πω ότι η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε χθες ότι πρέπει να αλλάξουμε σελίδα για να έχουμε και καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας».