Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Eurostat: Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση του δημόσιου χρέους

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό στο ΑΕΠ μειώθηκε το β’ τρίμηνο φέτος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το α΄ τρίμηνο και κατά 8,9 π.μ. σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, η χώρα μας κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση χρέους σε ετήσια βάση. Ωστόσο, παραμένει πρώτη με βάση το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ και ακολουθούν η Ιταλία με 137% και η Γαλλία με 112,2%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε στα 369,442 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά δάνεια (118,3% του ΑΕΠ), ομολογιακούς τίτλους (42,2%) και ένα μικρό κομμάτι (3,1%) νομίσματα και καταθέσεις.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (+5,2 π.μ.), την Εσθονία (+4,7 π.μ.), τη Λετονία και την Πολωνία (και οι δύο +4,1 π.μ.), την Αυστρία (+3,1 π.μ.), το Βέλγιο (+2,3 π.μ.), τη Ρουμανία (+2,2 π.μ.) και Σλοβακία (+1,0 π.μ.).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (-10,0 π.μ.), την Ελλάδα (-8,9 π.μ.), την Πορτογαλία (-8,1 π.μ.), την Κροατία (-5,7 π.μ.), την Ισπανία (-3,5 π.μ.), την Ολλανδία (-2,2 π.μ.), τη Γερμανία (-1,7 π.μ.), και το Λουξεμβούργο (-1,3 π.μ.).

Το χρέος στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 88,1% του ΑΕΠ, από 87,8% στο α’ τρίμηνο και 88,8% στο β’ τρίμηνο του 2023, ενώ σε απόλυτα ποσά ξεπέρασε τα 13 τρισ. ευρώ από 12,9 τρισ. ευρώ και 12,6 τρισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σε τριμηνιαία βάση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Φινλανδία (+2,0 π.μ.), στην Αυστρία και στην Ιταλία (και οι δύο +1,8 π.μ.), στη Γαλλία (+1,6 π.μ.), στην Πορτογαλία (+1,2 π.μ.), στην Πολωνία (+0,9 π.μ.) και Σουηδία (+0,6 π.μ.).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (-2,1 π.μ.), την Κροατία (-2,0 π.μ.), την Ελλάδα (-1,8 π.μ.), τη Λιθουανία (-1,7 π.μ.), την Ισπανία (-0,9 π.μ.), την Τσεχία (-0,8 π.μ.), την Ολλανδία και Γερμανία (-0,7 π.μ.), και Ρουμανία (-0,6 π.μ.).

Tags
Back to top button