Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Eurogroup: Ποιες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην πολύκροτη συμφωνία;

Αν και η «μάχη» για τη συμφωνία δόθηκε κατά κύριο λόγο σε τεχνικό επίπεδο, όπου οι διαπραγματευτικές ομάδες όλων των πλευρών εδώ και καιρό αντάλλαζαν καθημερινά δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με προτάσεις και αντιπροτάσεις. Μολαταύτα, καταλυτικό ρόλο στην τελικά επιτυχή κατάληξη είχαν ακόμη και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Το παρασκήνιο των μυστικών διαβουλεύσεων και τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Λαγκάρντ, Τουσκ και άλλους, φέρνει στο φως η εφημερίδα Νέα Σελίδα με ρεπορτάζ του Σεραφείμ Κοτρώτσου και του Φοίβου Κλαυδιανού.

Το πυρετώδες παρασκήνιο ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας με e-mail του Τσίπρα στη Μέρκελ, «Άγκελα, για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να αποδεχτείτε τον μηχανισμό για αποπληρωμή του χρέους που προτείνει η Γαλλία», ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός παραθέτει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να οριστεί στο 2% μετά το 2022 και τι θα πρέπει να γίνει με τις ωριμάνσεις των δανείων. «Διαφορετικά», όπως τονίζει στο e-mail, «είμαι υποχρεωμένος να μεταφέρω το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής».

Το μήνυμα αυτό άνοιξε έναν κύκλο διαβουλεύσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, της γερμανικής καγκελαρίας, της Κομισιόν και της Ουάσινγκτον.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ντόναλντ Τουσκ. Στη συνομιλία τους ο Αλέξης Τσίπρας τον προετοιμάζει για το ενδεχόμενο αιτήματος από ελληνικής πλευράς για μια έκτακτη σύνοδο.

Τα τρία μηνύματα της Κριστίν Λαγκάρντ

Ο πρωθυπουργός την κρίσιμη μέρα του Eurogroup, ταξίδευε προς Θεσσαλονίκη για την τριμερή συνάντηση με Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Το ταξίδι του πρωθυπουργού ήταν μάλλον περιπετειώδες και το αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε τελικά στο Βόλο.

Εκεί, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε πως είχε λάβει τρία μηνύματα από την Λαγκάρντ. Η διευθύντρια του Ταμείου δεσμεύτηκε πως θα υποστηρίξει πρωτογενές πλεόνασμα 2% μετά το 2022, αλλά και την πρόταση Μακρόν για τον μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Tags
Back to top button