Ο Τόμας Βίζερ θα αποσυρθεί σε έξι μήνες, κάτι που ανοίγει νέο πεδίο διεργασιών μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, για το ποιοι ασκούν επιρροή στις Βρυξέλλες.
Ο Βίζερ είναι πρόεδρος του EuroWorking Group, το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, και της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόσφατα, δήλωσε σε διπλωμάτες της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια δείπνου, ότι θα αποσυρθεί με τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με πηγές του Politico, επιβεβαιώνοντας φήμη που κυκλοφορούσε το τελευταίο διάστημα.
Η αποχώρηση του Βίζερ, μαζί με εκείνη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα βάλει τέλος σε ένα από τα πιο περιπετειώδη κεφάλαια του οργάνου, σχολιάζει το Politico.
«Ο ρόλος του Ντάισελμπλουμ κέρδισε μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια των επανειλημμένων προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας και τις ανατριχιαστικές προσπάθειες να διατηρηθεί το ευρώ. Ομως, ήταν ο Βίζερ εκείνος που είχε κεντρικό ρόλο στις τεχνικές συζητήσεις για τα προγράμματα διάσωσης και τις συζητήσεις της κρίσης, που βοήθησαν να διατηρηθούν ενωμένες οι χώρες της ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα που φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι πρώτα ο Αυστριακός συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη όταν ανέλαβε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και μετά ταξίδεψε στην Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ.
«Τον εμπιστεύονται όλες οι πλευρές. Μπορεί να μπει στη θέση του άλλου και να περιμένει την αντίδρασή του, κάτι που του επιτρέπει να βρίσκει συμβιβασμούς που ήταν σημαντικοί για να ξεπεράσουμε τη θύελλα της κρίσης», δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνει ο Βίζερ όταν αποσυρθεί από τις δύο θέσεις που κατέχει τα τελευταία χρόνια. Ομως, πολλοί διπλωμάτες σχολίασαν ότι η αποχώρησή του ανοίγει δύο θέσεις που έχουν σημαντική επιρροή στην ΕΕ. Η διαδικασία για την εξεύρεση διαδόχου αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να τις αναλάβει το ίδιο πρόσωπο.
Από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες είναι εκείνη της Οντίλ Ρενό Μπασό, γενικής διευθύντριας του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, ένας Γάλλος αξιωματούχος τόνισε στο Politico ότι η χώρα του δεν εκπροσωπείται επαρκώς στα οικονομικά φόρουμ της ευρωζώνης.
Ομως, σημειώνει το δημοσίευμα, οι φήμες για γαλλικό ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των μικρότερων χωρών της ευρωζώνης. Δύο διπλωμάτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, που συναγωνίζονται για τις ισχυρές θέσεις στο Eurogroup και την ΕΚΤ.