Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Αθλητισμός

Euro: 10 φορές που αουτσάιντερ νίκησαν τεράστιες ομάδες (Βίντεο)

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές είναι πάντα μέρος της μαγείας που συνοδεύει τη διοργάνωση. Από τις πρώτες ημέρες των Euro, όταν η Σλοβακία και η Γεωργία έκαναν την είσοδό τους στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, μέχρι τις αξέχαστες νίκες της Ουαλίας και της Ισλανδίας, οι ομάδες που θεωρούνταν outsider έχουν αναδείξει στιγμές που έχουν μείνει στην ιστορία. Αυτές οι εκπλήξεις δεν αφορούν μόνο το τελικό αποτέλεσμα των αγώνων, αλλά και τις συγκινήσεις που προσφέρουν στους φιλάθλους, μετατρέποντας το γήπεδο σε μια αρένα όπου η ελπίδα και η πίστη για νίκη συνυπάρχουν. 

Ανακαλύπτοντας τις πιο εντυπωσιακές νίκες στην ιστορία των Euro, εξερευνούμε τους αγώνες που άλλαξαν τη ροή της διοργάνωσης και αποτύπωσαν μνήμες στη συλλογική συνείδηση των φιλάθλων. Κάθε αναμέτρηση έχει τη δική της ιστορία, γεμάτη αγωνία, πάθος και ανατροπές, δημιουργώντας έτσι ένα θρύλο που ξεπερνά τα όρια του γηπέδου. Αυτή είναι η γοητεία του ποδοσφαίρου: οι απρόσμενες νίκες που αποδεικνύουν ότι σε αυτό το άθλημα, όλα είναι πιθανά. 

#10: Σλοβακία - Βέλγιο (2024) 

Η Σλοβακία, προερχόμενη από τη συμμετοχή της στα Euro 2016, δεν είχε υψηλές προσδοκίες για την πορεία της στα Euro 2024, καθώς βρισκόταν στην 48η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA. Αντίθετα, το Βέλγιο ήταν ένα από τα φαβορί για τη νίκη, καταλαμβάνοντας την 3η θέση. Στο 7ο λεπτό της πρώτης τους αναμέτρησης στον όμιλο, ένα λάθος από την άμυνα του Βελγίου έδωσε την ευκαιρία στον Ιβάν Σχράνζ να ανοίξει το σκορ.

Παρά την πίεση και τις δύο ακυρωμένες φάσεις γκολ του Ρομέλου Λουκάκου, η Σλοβακία κατάφερε να κρατήσει το 1-0 και να πανηγυρίσει μία σπουδαία νίκη. 

#9: Ουαλία - Βέλγιο (2016) 

Το 2016, η Ουαλία συμμετείχε για πρώτη φορά στα Euro και με τη 26η θέση στη FIFA, προκάλεσε έκπληξη κατακτώντας την πρώτη θέση στον όμιλό της, ακόμη και μπροστά από την Αγγλία. Στους 16, αντιμετώπισε το Βέλγιο, το οποίο ήταν 2ο στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι το Βέλγιο άνοιξε το σκορ, η Ουαλία αντέτεινε με τρία γκολ, κερδίζοντας τελικά 3-1. Η πιο εμβληματική στιγμή του αγώνα ήταν το τέλειο Cruyff turn του Χαλ Ρόμπσον-Κανου, που απέφυγε τρεις αμυντικούς πριν σκοράρει. 

#8: Λετονία - Γερμανία (2004) 

Για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Λετονία προκρίθηκε στα Euro 2004, αν και βρέθηκε σε ένα δύσκολο όμιλο με την Ολλανδία, την Τσεχία και τη Γερμανία. Η Λετονία, 53η στη FIFA, είχε χάσει τον πρώτο της αγώνα, ενώ η Γερμανία, 8η, είχε ισοπαλία. Όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν, οι Λετονοί δεν είχαν προσδοκίες για το αποτέλεσμα, αλλά κράτησαν την ισοπαλία 0-0. Παρά την υπεροχή της Γερμανίας με 65% κατοχής και 22 σουτ, οι Λετονοί διατήρησαν την εστία τους ανέπαφη, δημιουργώντας μια από τις πιο εμβληματικές ισοπαλίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. 

#7: Γεωργία - Πορτογαλία (2024) 

Η Γεωργία, 75η στη FIFA και κάτοχος του ντεμπούτου της στα Euro, είχε μικτές επιδόσεις στους αγώνες της στον Όμιλο F, χάνοντας και ισοφαρίζοντας. Στον τελευταίο αγώνα, αντιμετώπισε την ισχυρή Πορτογαλία, 6η στη βαθμολογία και με τον θρυλικό Κριστιάνο Ρονάλντο. Αντί να υποκύψει, η Γεωργία πήρε νωρίς το προβάδισμα με τον Κβαρατσχέλια και στη συνέχεια, ο Γιώργος Μικαουτατζε εκτέλεσε πέναλτι, δίνοντας στη Γεωργία μια ιστορική νίκη 2-0, τη μεγαλύτερη διαφορά στη βαθμολογία FIFA στην ιστορία των Euro, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόκριση στους νοκ-άουτ γύρους. 

#6: Ελβετία - Γαλλία (2020) 

Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, η Γαλλία ήταν φαβορί για τα Euro 2020 (2021 λόγω πανδημίας). Ως 2η στον κόσμο, κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλό της και αντιμετώπισε την Ελβετία, 13η στη FIFA. Αντί για μια εύκολη νίκη της Γαλλίας, οι φιλάθλοι παρακολούθησαν ένα αγώνα γεμάτο αγωνία, με τις δύο ομάδες να ανταλλάσσουν γκολ. Στο 90ο λεπτό, ο Μάριο Γκαβράνοβιτς ισοφάρισε σε 3-3 και, μετά την παράταση, το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι. Οι Ελβετοί ήταν εξαιρετικοί, σκοράροντας 5, ενώ ο Κιλιάν Μπαπέ αστόχησε, χαρίζοντας στους Ελβετούς μία σπουδαία νίκη. 

#5: Τσεχία (1996) 

Το 1996, η Τσεχία συμμετείχε για πρώτη φορά στα Euro μετά τη διάσπαση από τη Σλοβακία. Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, κατάφερε να προκριθεί στη φάση των νοκ-άουτ, τερματίζοντας 2η σε έναν δύσκολο όμιλο με Γερμανία, Ιταλία και Ρωσία. Στους προημιτελικούς, νίκησε την Πορτογαλία 1-0 και στους ημιτελικούς κέρδισε τη Γαλλία στα πέναλτι. Στον τελικό, αντιμετώπισε τη Γερμανία. Μετά από μια ισοπαλία, το παιχνίδι πήγε στην παράταση με το Χρυσό Γκολ. Ο Γερμανός Ολιβερ Μπίερχοφ σκόραρε πρώτος, αλλά η Τσεχία άφησε το στίγμα της στην ιστορία. 

#4: Δημοκρατία της Ιρλανδίας - Αγγλία (1988) 

Μετά την πορεία της στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986, η Αγγλία αντιμετώπισε τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στα Euro 1988. Παρά τις προσδοκίες υπέρ των Αγγλων, η Ιρλανδία, που είχε νικήσει μόνο μία φορά τους Άγγλους, υπό την καθοδήγηση του Τζακ Τσάρλτον, πέτυχε μία σπουδαία νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του Ρέι Χάουτον. Αν και η Ιρλανδία δεν προχώρησε από τον όμιλο, η νίκη αυτή τους επέτρεψε να τερματίσουν πάνω από τους Άγγλους, προσθέτοντας επιπλέον ταπείνωση για τους γείτονες. 

#3: Ισλανδία - Αγγλία (2016) 

Η Αγγλία, 11η στη FIFA, σοκάρισε τους φιλάθλους της για άλλη μια φορά στα Euro 2016, όταν αντιμετώπισε την Ισλανδία, 34η στον κόσμο, στους 16. Η Ισλανδία, που έκανε την παρθενική της εμφάνιση σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση, έπαιξε εντυπωσιακά. Παρά το νωρίς γκολ του Γουέιν Ρούνεϊ, η Ισλανδία ισοφάρισε και, στη συνέχεια, προηγήθηκε 2-1 με γκολ του Κολμπέιν Σιγκθόρσον. Αν και η Αγγλία κυριαρχούσε στην κατοχή και τις ευκαιρίες, οι Ισλανδοί κράτησαν τη νίκη, γιορτάζοντας με το θρυλικό Viking Clap. 

#2: Δανία - Γερμανία (1992) 

Η Δανία, που δεν προοριζόταν να συμμετάσχει στο τουρνουά, μπήκε στη θέση της Γιουγκοσλαβίας λόγω της διάλυσής της. Κανείς δεν περίμενε ότι θα έφταναν στον τελικό, όπου αντιμετώπισαν τη Γερμανία, φαβορί του τουρνουά. Παρά την πίεση, ο Γιόχαν Γιένσεν έβαλε την Δανία μπροστά στο 18ο λεπτό, και ο Κιμ Βιλφόρτ διπλασίασε το προβάδισμα. Οι Δανοί σήκωσαν το πρώτο τους μεγάλο διεθνές τρόπαιο, σοκάροντας τον κόσμο του ποδοσφαίρου. 

#1: Ελλάδα - Πορτογαλία (2004) 

Στο νούμερο ένα δεν θα μπορούσαμε να μην βάλουμε το ελληνικός έπος του 2004, την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, την νίκη της Εθνικής Ελλάδος έναντι της Εθνικής Πορτογαλίας στο τελικό του EURO του 2004.  

Η αλήθεια είναι πως πολλοί ξένοι θεωρούν την συγκεκριμένη νίκη την σημαντικότερη νίκη outsider στην ιστορία των Euro, οπότε αντικειμενικά η πορεία της Εθνικής Ελλάδος την συγκεκριμένη χρονιά ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και απρόσμενες στην ιστορία της διοργάνωσης. Πάμε να θυμηθούμε όμως τι ακριβώς είχε γίνει 20 χρόνια νωρίτερα. 

Όταν η Ελλάδα και η Πορτογαλία κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο με την Ισπανία και τη Ρωσία, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έφταναν στον τελικό. Η Πορτογαλία, που φιλοξενούσε το τουρνουά, κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο και προχώρησε στον τελικό. Η Ελλάδα, 35η στη FIFA, ξεπέρασε την Ισπανία, τη Γαλλία και την Τσεχία για να φτάσει στη μεγάλη αναμέτρηση. Παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία ήταν το φαβορί με αστέρες όπως ο Λουίς Φίγκο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, η Ελλάδα σόκαρε τον κόσμο όταν ο Άγγελος Χαριστέας σκόραρε στο 57ο λεπτό, κερδίζοντας το τρόπαιο και γράφοντας ιστορία. 

Η ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου είναι γεμάτη από μαγευτικές στιγμές που αποδεικνύουν τη δύναμη του αθλητισμού να ενώνει και να εμπνέει. Οι εκπλήξεις που έχουν σημειωθεί, από την αουτσάιντερ Σλοβακία μέχρι την απίστευτη πορεία της Ελλάδας το 2004, καταδεικνύουν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο μια αναμέτρηση δεξιοτεχνίας, αλλά και ένα παιχνίδι πίστης και αποφασιστικότητας. Οι ανατροπές που έχουμε παρακολουθήσει θα παραμείνουν χαραγμένες στη μνήμη των φιλάθλων και θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις επόμενες γενιές, καθιστώντας το Euro ένα από τα πιο ανατρεπτικά και συναρπαστικά τουρνουά στον κόσμο.  

Tags
Back to top button