Η διάσημη δεξαμενή σκέψης (think tank) «Eurasia Group» δημοσιεύει την έκθεση υπό τον τίτλο «Top Risks», με τις προβλέψεις της για τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Το Eurasia Group κατατάσσει στην έκθεσή του τις 10 σοβαρότερες παγκόσμιες απειλές (σ.σ. η κατάταξη γίνεται από κάτω προς τα πάνω):
10: Η ασφάλεια στην Αφρική: Η πολιτική αστάθεια σε χώρες όπως το Μάλι, η Σομαλία, η Κένυα κι η Νιγηρία θα απασχολήσει τον πλανήτη, καθώς παραμένει ορατός ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστικές ομάδες, όπως η οργάνωση «al-Shabab».
9: Η κρίση πολιτικής ταυτότητας στη νότια Ασία: Εδώ γίνεται λόγος στα έντονα αντί-κινεζικά συναισθήματα και την έξαρση του εθνικισμού σε χώρες όπως η Ινδία. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η δίωξη των μουσουλμάνων Rohingya, που προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση.
8: Το Brexit: Η αναμενόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. λογίζεται ως πηγή ανησυχίας, καθώς θα μπορούσε να κοστίσει στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τη θέση της. Η ενδεχόμενη αντικατάστασή της θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις επί του Brexit.
7: Προστατευτισμός 2.0.: Οι κινήσεις κατά της εγκατάστασης οδήγησαν σε προτάσεις συνοριακών τοίχων και εμποδίων/φραγμών στην παγκόσμια οικονομία. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής αναγκάζονται πλέον να εργάζονται περισσότερο σε μέτρα "πίσω από τα σύνορα", όπως είναι τα μέτρα διάσωσης, οι επιδοτήσεις και οι απαιτήσεις της εγχώριας αγοράς. Ο προστατευτισμός 2.0 δημιουργεί φραγμούς στην ψηφιακή οικονομία και στις βιομηχανίες.
6: Η διάβρωση των θεσμών: Όργανα όπως κυβερνήσεις, δικαστήρια, πολιτικά κόμματα, και τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να χάνουν την αξιοπιστία τους. Ο λαϊκισμός κατά των εγκαθιδρυμένων θεσμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή και αυταρχισμό σε ορισμένες χώρες.
5: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν: Ο Ντόναλντ Τραμπ θα υποστηρίξει τη Σαουδική Αραβία να περιορίσει το Ιράν σε άλλες χώρες όπως η Συρία και η Υεμένη. Το Ιράν θα αντιμετωπίσει περισσότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αν δεν διατηρηθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, το Ιράν θα ενισχύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, δημιουργώντας μια πρόσθετη απειλή για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
4: Το τεταμένο κλίμα στο Μεξικό: Η αβεβαιότητα σχετικά με τη NAFTA θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία του Μεξικού και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εκλογές της χώρας. Η απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη διαφθορά, τις συμμορίες των ναρκωτικών και η αργή ανάπτυξη οδήγησαν σε νέο πρόεδρο. Ο Ομπραντόρ θα μπορούσε να παύσει τις προηγούμενες οικονομικές πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές.
3: Παγκόσμιος τεχνολογικός ψυχρός πόλεμος: Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ανταγωνιστούν για να κυριαρχήσουν στα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης και των υπερυπολογιστών. Και οι δύο χώρες θα αγωνιστούν για την κυριαρχία της αγοράς σε όλο τον κόσμο. Ο κατακερματισμός των τεχνολογικών εταιρειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικούς κινδύνους για την αγορά και την ασφάλεια.
2: Ατυχήματα: Παρόλο που δεν έχει υπάρξει μεγάλη γεωπολιτική κρίση από τις 9/11, υπάρχουν πολλά μέρη όπου μία λάθος εκτίμηση/απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συγκρούσεις. Οι πιθανότεροι κίνδυνοι: Σύγκρουση στον κυβερνοχώρο, καταπολέμηση της Βόρειας Κορέας, ατυχήματα στη μάχη στη Συρία, ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας και διασπορά των μαχητών του ISIS.
1: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Η Κίνα έχει αναπτύξει την πιο αποτελεσματική παγκόσμια εμπορική και επενδυτική στρατηγική. Χρησιμοποιεί κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας για την προώθηση των κρατικών συμφερόντων και έχει επεκτείνει την επιρροή της και σε άλλες χώρες, οι οποίες τώρα είναι πιθανότερο να ευθυγραμμιστούν μαζί της. Μια εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.