Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

EURACTIV: 1,34 δισ. € έχει κερδίσει η Γερμανία από την ελληνική κρίση

Μεταξύ των δανείων της προς την Αθήνα και των προγραμμάτων αγοράς χρεών της, η Γερμανία έχει εισπράξει από την Ελλάδα και από την αρχή της ελληνικής κρίσης το ποσό του 1,34 δισ. Ευρώ. Η συνεργάτης της EURACTIV, La Tribune μεταδίδει.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τα κέρδη που έχει αποκομίσει από τα δάνεια της χώρας προς την Ελλάδα: € 1,34 δισ. από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Μέσα από ενδελεχή έρευνα, αποκαλύφθηκε ότι η γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW έλαβε περίπου 393 εκατ. ευρώ από τόκους με δάνειο ύψους 15,2 δισ. ευρώ που χορήγησε στην Αθήνα το 2010. Μεταξύ του 2010 και του 2012, ένα σύστημα κρατικών χρεών από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης έφερε στην Bundesbank κέρδη ύψους 952 εκατ. ευρώ.

Τα άλλα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να παραδώσουν τα κέρδη πίσω στην ελληνική κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, οι επιστροφές σταμάτησαν το 2015 για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με τo γαλλικό περιοδικό Les Echos, ιδίως λόγω των εντάσεων μεταξύ της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και της Τρόικα.

Επιδεικνύοντας την καλή της θέληση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που ζητούσαν οι πιστωτές της, η Αθήνα ήλπιζε να ενθαρρύνει τους εταίρους της από την ΕΕ να ξεκινήσουν ξανά την εισροή αυτών των χρημάτων.

Καμία ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα

Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πιστωτών της, κυρίως με την επίτευξη του πλεονάσματος του προϋπολογισμού  και την υιοθέτηση όλο και περισσότερων μέτρων λιτότητας, το Βερολίνο εξακολουθεί να αρνείται να χαλαρώσει την στάση του.

Η κυβέρνηση Τσίπρα ζητά την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και με απώτερο στόχο η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές. Μετά από οκτώ χρόνια ολέθριων μέτρων λιτότητας, η οικονομική ανάπτυξη αρνείται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ αναγνώρισε αυτό το γεγονός και μάλιστα δήλωσε ότι θα συμβάλει στην επόμενη δόση της βοήθειας μόνο εάν μειωθεί το ελληνικό χρέος. Καθώς αντιμετώπισε όμως την κατηγορηματική άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, το Ταμείο αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Χωρίς την τελευταία εκταμίευση, η Ελλάδα θα είχε αθετήσει την πληρωμή του δανείου τον Ιούλιο. Το Ταμείο δεν επιθυμεί να αυξήσει τη συμμετοχή του έως ότου οι άλλες χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να προβούν σε παραχωρήσεις.

Tags
Back to top button