Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ετοιμάζεται για Μαύρη Θάλασσα το Κανουνί - Έχει δέσει Κωνσταντινούπολη

Το κορυφαίο πλωτό γεωτρύπανο που διαθέτει η Τουρκία εν τέλει «έδεσε» στο λιμάνι Χαϊντάρ Πασά στην ανατολική όχθη της Κωνσταντινούπολης έτσι ώστε να γίνει συντήρηση και ανεφοδιασμός για να αναχωρήσει για τη Μαύρη Θάλασσα και να συνδράμει τις εν εξελίξει έρευνες.

Πλάνα από την έλευση του Κανουνί στο λιμάνι του Χαϊντάρ Πασά, σε ανατολικό προάστιο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «A Haber» της Τουρκίας. Το κορυφαίο από τα πλωτά γεωτρύπανα που διαθέτει η γειτονική χώρα, την περασμένη Τετάρτη είχε ξεκινήσει από τον κόλπο της Μερσίνας και μέσω του Αιγαίου Πελάγους κατευθύνθηκε προς την Κωνσταντνινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του το γεωτρύπανο κινήθηκε σε διεθνή ύδατα και το παρακολουθούσε διακριτικά μέρος του ελληνικού στόλου. Αξίζει να σημειωθεί πως για το Κανουνί από τον περασμένο Μάιο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε αναφέρει πως ως το Φθινόπωρο θα είχε ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη θαλάσσια περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κάτι που προφανώς δεν συνέβη.

Αντίθετα, το Κανουνί μετά τη συντήρηση και τον ανεφοδιασμό που θα γίνει στο λιμάνι του Χαϊντάρ Πασά, θα χαράξει πορεία για τη Μαύρη Θάλασσα έτσι ώστε να συμμετάσχει στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει εκεί από την Τουρκία.

Το Σάββατο, άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ακόμα επικοινωνιακή «φιέστα», διανθισμένη με επεκτατικές «κορώνες» και απειλές κατά της Ελλάδας, έδωσε νέες πληροφορίες για τα κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Πλωτό γεωτρύπανο με κόστος 37,5 εκατ. δολάρια

Το «Κανουνί» έφτασε στις 15 Μαρτίου, στο λιμάνι της Μερσίνας, προερχόμενο από τη Βρετανία, όπου είχε γίνει η αγορά του μέσω δημοπρασίας. Αγοράστηκε για 37,5 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Το ταξίδι διήρκεσε 18 ημέρες.

Μέχρι το 2015 το πλοίο επιχειρούσε για λογαριασμό της εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας. Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο με πρώην ονομασία «Sertao» και έτος ναυπήγησης το 2012.

Το πλοίο φέρεται να έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος βυθού 11.400 μέτρων και μπορεί να κάνει γεώτρηση βάθους 3.000 μέτρων.
 

Το «Kanuni» -που σημαίνει «Νομοθέτης» και αναφέρεται στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή- θα είναι το τρίτο γεωτρητικό σκάφος της Τουρκίας, μετά το «Yavuz» και το «Fatih».

Και τα τρία τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα φέρουν ονόματα σουλτάνων της περιόδου ακμής του 15ου και 16ου αιώνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι το νέο γεωτρύπανο επρόκειτο να διενεργήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Tags
Back to top button