Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το 2016, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λουξεμβούργο.
Ο πρόεδρος του ΕΜΣ εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι πρώην μνημονιακές χώρες (Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος) είναι μεταξύ των «πρώτων» σε αναπτυξιακούς ρυθμούς στην Ευρώπη.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Κ. Ρέγκλινγκ, αποδεικνύει ότι «η προσέγγιση του ESM που παρέχει χρηματοπιστωτική βοήθεια στις χώρες της ευρωζώνης, με αντάλλαγμα αυστηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, “αποδίδει καρπούς”». Συνεχίζοντας, ο Κ. Ρέγκλινγκ, επισημαίνει ότι «και η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της».
Στο πεντασέλιδο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η έκθεση του ESM επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις αξιόλογες επιτυχίες του προγράμματος» η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι «η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αποσταθεροποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον» και ότι σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση και τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ελληνικού τραπεζικού τομέα, «η συνολική κατάσταση εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα».
Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η έκθεση του ESM επισημαίνει ότι όταν αυτά εφαρμοστούν πλήρως μπορούν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 20% του ΑΕΠ και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά 5% , ως το 2060. Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε καθαρή παρούσα αξία, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μειώνουν το βάρος του χρέους περίπου κατά 8,7% του ΑΕΠ.
Εξάλλου, η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη την άνοιξη του 2016 στηρίχθηκε στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕSM, αλλά στο τέλος του 2016 η ελληνική οικονομία «παραπάτησε» ξανά.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε, «εν μέσω μιας αυξανόμενης δημοσιονομικής επιβάρυνσης» και μιας «παραπαίουσας» εμπιστοσύνης που συνδέεται με την αβεβαιότητα που δημιούργησε η καθυστέρηση στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Όσον αφορά όμως το σύνολο του 2016, η έκθεση αναφέρει ότι «η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε στάσιμη».
Η έκθεση επισημαίνει επίσης, ότι καταγράφηκε «υπεραπόδοση» των δημοσιονομικών στόχων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τον περασμένο Απρίλιο, υπερκαλύπτοντας τον στόχο για 0,5%. Επίσης, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Μάιο, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018, ενώ το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να είναι -0,5% και -0,3% ΑΕΠ αντίστοιχα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ