Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται τον τελευταίο μήνα σχεδόν η κοινωνία της Ισπανίας μετά το δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Γρίφος η επόμενη μέρα στην Καταλονία με τα υπουργεία της να ανοίγουν για πρώτη φορά, ενώ, άγνωστο παραμένει αν οι αποπεμφθέντες υπουργοί θα μεταβούν στα γραφεία τoυς.
Aψηφώντας επιδεικτικά τις απειλές της Mαδρίτης και την ενεργοποίηση του άρθρου 155, ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ ανέβασε σήμερα στο Instagram μία φωτογραφία από το εσωτερικό του προεδρικού παλατιού παρά την απειλή για σύλληψή του. Κι όλα αυτά την ώρα που αντιφασίστες διαδηλωτές αναμένεται να ξεχυθούν σήμερα το απόγευμα στους δρόμους της Βαρκελώνης και να συγκρούονται με τις αστυνομικές αρχές.
Ο Πουτζδεμόντ γράφει στη λεζάντα της φωτογραφίας «Καλημέρα», υποστηρίζοντας ότι σκοπεύει να εργαστεί κανονικά σήμερα, ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» δεν έχει διευκρινιστεί αν η φωτογραφία είναι σημερινή.
Κι ενώ η Μαδρίτη ανέστειλε όλες τις εξουσίες της καταλανική ηγεσίας, το ερώτημα είναι αν η καθαιρεθείσα κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη δημιουργία της «Καταλανικής Δημοκρατίας», την οποία κήρυξε την Παρασκευή, την ώρα που η Μαδρίτη σκοπεύει να αναλάβει την διακυβέρνηση της περιοχής. Αφότου η Καταλονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, η ισπανική Γερουσία ενέκρινε το άρθρο 155 για την αναστολή εξουσιών της περιφέρειας.
Από την πλευρά του, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι «ακύρωσε» την ηγεσία της περιοχής, δίδοντας την κηδεμονία της στη Μαδρίτη. Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 21η Δεκεμβρίου, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.
Το πολιτικό μέλλον του Κάρλες Πουτζδεμόντ διαγράφεται αβέβαιο με τον αποπεμφθέντα ηγέτη να καλεί το λαό του σε δημοκρατική αντίσταση κατά της απόφασης Ραχόι. Ορισμένα από τα στελέχη της κυβέρνησής του ξεκαθάρισαν πως γυρνούν την πλάτη τους στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Τζουνκέρας, με ανοιχτή επιστολή του στην εφημερίδα «El Punt Avui» εξέφρασε την άποψή του πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του παραμένουν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες της περιοχής. Όπως επισημαίνουν τα ισπανικά ΜΜΕ, το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι περίπου 200 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον θα αναφέρονται στη Μαδρίτη.
Η Καταλονία μπροστά στο τεστ της πραγματικότητας
Τι θα συμβεί στη Καταλονία, ισπανική περιοχή στο μέγεθος του Βελγίου, το κοινοβούλιο της οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, πριν τεθεί υπό τον έλεγχο του κεντρικού Κράτους. Η ρήξη είναι πραγματική ή φανταστική; Και πώς αποκαθίσταται η συνταγματική τάξη;
Η οδός της ανυπακοής
Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και ο αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας μοιάζουν να θέλουν να αποδεχτούν την καθαίρεση.
Το κατέστησαν σαφές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αλλά δεν έδωσαν οδηγίες στους υποστηρικτές τους.
Στο μεταξύ, τίποτε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει...ή σχεδόν: η ισπανική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στα κρατικά κτίρια και η ιστοσελίδα της καταλανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να φιλοξενεί φωτογραφίες καθαιρεθέντων συμβούλων (υπουργών).
Τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης θα εργασθούν σήμερα, αγνοώντας την καθαίρεσή τους; Θα δώσουν με κάποιον τρόπο τον τόνο, κάποιες οδηγίες; Διότι εάν αντισταθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές τους να τους ακολουθήσουν.
«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλει να κάνει η καθαιρεθείσα κυβέρνηση», δήλωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος.
Πώς να δοθούν οδηγίες προς δημοσίους υπαλλήλους που κινδυνεύουν με κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την απόλυση εάν τις ακολουθήσουν; Και με ποιους πόρους, τη στιγμή που πλέον ο οικονομικός τομέας έχει περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο της Μαδρίτης;