Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται αυστηρά μέτρα για τη βία ανήλικων: Βαριές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα σε γονείς – Αναμoρφωτήριo από τα 14 για τους ανήλικους

Βαριές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα σε γονείς, αλλά και αναμορφωτικά μέτρα ακόμη και σε παιδιά από 12 έως 15 ετών, περιλαμβάνουν οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον ποινικό και στον αστικό κώδικα. Στο τραπέζι και η λήψη πειθαρχικών μέτρων σε ανηλίκους που παρακολουθούν και καταγράφουν σκηνές βίας στα κινητά τους. 

Το θέμα μάλιστα θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα και κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. 

Εκτός ελέγχου η κατάσταση μετά τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα: Ανεβάζουν βίντεο στο TikTok με απειλές για τις δράστριες

Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να έχει έτοιμες τις αλλαγές όσον αφορά στην ποινική αντιμετώπιση των γονέων παιδιών που τελούν αξιόποινες πράξεις. Η έξαρση του νοσηρού φαινομένου της παραβατικότητας των ανηλίκων το τελευταίο χρονικό διάστημα οδηγεί την κυβέρνηση στην αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου που μέχρι τώρα πολλοί χαρακτήριζαν «χαλαρό». Και αυτό γιατί όποιο έγκλημα και να τελούσαν τα παιδιά τους, στους ίδιους ασκείτο μια πλημμεληματική δίωξη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Πλέον όμως τα πράγματα αλλάζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews πρόκειται να αυστηροποιηθεί η διάταξη του άρθρου 360 του ποινικού κώδικα περί παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, βάσει της οποίας προβλέπεται φυλάκιση έως ένα έτος σε γονείς παιδιών που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις.

 Ο προσανατολισμός είναι να ισχύσουν πολύ μεγάλες ποινές για τους γονείς. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι ποινές που θα επιβάλλονται, ανάλογα με το αδίκημα που τελεί ο ανήλικος, θα είναι ακόμη και μη μετατρέψιμες και εκτιτέες, δηλαδή οι γονείς θα οδηγούνται στη φυλακή. Παράλληλα, θα επιβάλλονται «εξοντωτικές» (όπως τις χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές) χρηματικές ποινές ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ σε εκείνους που έχουν αφήσει ανεξέλεγκτα τα παιδιά τους. Αυτό θα ισχύει ειδικότερα όταν τα παιδιά διαπράττουν:

  • Έγκλημα βίας.
  • Έγκλημα που στρέφεται κατά ανηλίκου.
  • Οποιοδήποτε έγκλημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μετά τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, υπάρχει μια ποινική αντιμετώπιση για τους γονείς που παραμελούν την επιμέλεια στα παιδιά τους, η οποία δεν είναι ανάλογη με το δυσάρεστο αποτέλεσμα που επέρχεται. «Και εκεί θα παρέμβουμε. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που είναι σε έξαρση και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη ρίζα του. Η ρίζα του είναι η φροντίδα που πρέπει να ασκούν οι γονείς», ανέφερε.

Εγκλεισμός

Επιπλέον, οι σκέψεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο αφορούν και την αύξηση του αριθμού των αδικημάτων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε φυλάκιση ενός ανηλίκου, ηλικίας από 16 έως 18 ετών. Σήμερα, εγκλεισμός και προσωρινή κράτηση ανηλίκων προβλέπονται μόνο για ανθρωποκτονία, βιασμό και διακίνηση ανθρώπων.

Tags
Back to top button