Μπορεί από την κυβέρνηση, να θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, όμως η τρόικα φτάνει στην Αθήνα με… άγριες διαθέσεις.
Το πρώτο που θα ζητήσει η τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι η ενημέρωση για το “σε ποιο στάδιο βρίσκεται” η εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου και κυρίως πόσες είναι οι νέες συντάξεις που έχουν βγει από τις 13 Μαΐου του 2016, απ’ όταν δηλαδή ο εν λόγω νόμος τέθηκε σε ισχύ.
Η απάντηση αναμένεται να τους σοκάρει και είναι “καμία”! Δεν έχει εκδοθεί ούτε μία νέα οριστική σύνταξη με τα ποσοστά αναπλήρωσης και τα ποσά της εθνικής σύνταξης που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πριν 10 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι προβλέψεις για τον σχετικό νόμο είναι στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να τις επιβεβαιώνει.
Τα Ταμεία δίνουν μόνον προσωρινές συντάξεις, που είναι μικρότερες από τις οριστικές, και με αυτό το δείγμα, ως όπλο, θα επιχειρήσει το υπουργείο Εργασίας να πείσει την τρόικα ότι επιτυγχάνεται έστω και μικρή μεν, αλλά πάντως μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφίες που μεταφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος” και εξαιτίες της έκδοσης προσωρινών συντάξεων που κινούνται μεταξύ 384 και 500 ευρώ, το πληρωτέο ποσό για την πληρωμή συντάξεων διαμορφώνεται στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Αν όμως προστεθούν περίπου 90.000 παλιές συντάξεις σε αναμονή, το ποσό ανεβαίνει και εκτοξεύεται αν προσθέσει κανείς σε αυτό τις 120.000 επικουρικές που δεν έχουν πληρωθεί!
Καταρρέει ο νόμος Κατρούγκαλου;
Την ίδια στιγμή που η τρόικα έρχεται… αγριεμένη για το ασφαλιστικό, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος όχι μόνο δεν εφαρμόζεται ως προς την έκδοση των οριστικών συντάξεων, αλλά το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να ξηλώσει ορισμένες διατάξεις του για να μπορέσει να τον εφαρμόσει… κάποια στιγμή!
Για να βγουν οι συντάξεις, ο νόμος προβλέπει ένα δείκτη που θα αυξομειώνει τις συντάξιμες αποδοχές με βάση το μέσο όρο των αυξήσεων ή των μειώσεων που είχαν όλοι οι μισθοί της οικονομίας από το 2002 και μετά. Το δείκτη θα τον έβγαζε η Στατιστική Αρχή, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να τον προσδιορίσει και έτσι το υπουργείο θα πει στην τρόικα -όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής- να εφαρμόσει την τιμαριθμοποίηση των αποδοχών, μήπως και βγει καμία νέα σύνταξη.
Αυτό θα είναι το ένα σκέλος της αντιπαράθεσης που θα έχουν υπουργείο Εργασίας και τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα.
Η δεύτερη -κρίσιμη- αντιπαράθεση αναμένεται να έχει να κάνει με τις μειώσεις και την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τα ποσοστά που προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου.
Η βασική επιδίωξη είναι να αποτραπεί η πλήρης κατάργηση των προσωπικών διαφορών, καθώς θα συνεπαγόταν μειώσεις από 7% έως και 40% (κατά μέσο όρο 17%) σε όλες τις συντάξεις.
Στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί είναι:
Να μειωθούν (όχι να καταργηθούν) οι προσωπικές διαφορές σε ποσοστό 50%.
Να καταργηθούν σε τρεις ή και περισσότερες δόσεις από το 2019 και μετά τα ποσά των διαφορών που είναι άνω του 20%, δηλαδή να πέσει μεγάλο «ψαλίδι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Να προστατευθούν, χωρίς καμία μείωση, ακόμη κι αν βγαίνει προσωπική διαφορά, οι συντάξεις των 500 ευρώ που θα βρίσκονται στο νέο και πολύ χαμηλότερο
αφορολόγητο όριο, καθώς, αν φύγει και η προσωπική διαφορά, θα έχουν διπλή μείωση, που θα τις κατεβάσει στα 400 ευρώ, δηλαδή στο όριο της φτώχειας.
Τη συγκεκριμένη συνταγή, έχει προτείνει το ΔΝΤ και έχουν αποδεχτεί οι υπόλοιποι δανειστές.
ΠΗΓΗ: