Ποια Ουγγαρία, ποια Αυστρία και ποια Πολωνία; Η Ιταλία αποκτά την πιο εθνοκεντρική και πιο σφοδρή πολέμιο των Βρυξελλών κυβέρνηση της ΕΕ καθώς η δεξιά «Λέγκα του Βορρά» και το κεντροδεξιό, αντί-ΕΕ, Κίνημα των Πέντε Αστέρων, φαίνεται να έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος από χθες το pronews.gr και την Δευτέρα θα το παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ αναμένεται να ανακοινώσουν και το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού.
Η νέα κυβέρνηση θα βασιστεί στην συντριπτική πλειοψηφία του 70% των ψήφων που έλαβαν στις εκλογές προ διμήνου τα τρία κόμματα (Κίνημα Πέντε Αστέρων, Λέγκα του Βορρά και Φόρτσα Ιτάλια) και θα συγκρουστεί μετωπικά με τις Βρυξέλλες, αλλά και το Βερολίνο. Ισως ο σχηματισμός της συγκεκριμένης κυβέρνησης να είναι πιο σημαντικό και πιο καθοριστικό για την ΕΕ ακόμα και από το Brexit.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ο επόμενος πρωθυπουργός «θα είναι πολιτικός και όχι τεχνοκράτης».
Ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει σύγκλιση στο θέμα της μείωσης των φόρων, αλλά και στην επιβολή σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Αλλωστε η Λέγκα του Βορρά που στηρίζεται από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει τονίσει πως αν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα υιοθετήσει σκληρά μέτρα απέναντι σε μουσουλμάνους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.
Όπως ήδη έχει γράψει από χθες το pronews.gr από χθες, ο Λουίτζι ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά, κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και σήμερα θα παρουσιάσουν στον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα το πρόγραμμα τους αλλά και το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας, που σύμφωνα με τον ντι Μάιο «είναι πολιτικός και όχι τεχνοκράτης».
Μετά τη συνάντηση του με τον Σαλβίνι την Κυριακή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «καθυστερούμε λίγο γιατί αυτή τη στιγμή γράφεται ιστορία». Ο επόμενος πρωθυπουργός αναμένεται να είναι κάποιος που δεν προέρχεται από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης.Υπενθυμίζεται ότι βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, το κόμμα του Λουίτζι ντι Μάιο έλαβε το 32% των ψήφων, ενώ η Λέγκα του Βορρά -υπό την προεδρία του Ματέο Σαλβίνι- έλαβε το 17%, αλλά ο δεξιός συνασπισμός της Λέγκας του Βορρά του Σαλβίνι και της Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, έφτασαν μαζί το 37,03%. Αρα έχουμε το πρωτοφανές ποσοστό σχεδόν του 70% να σχηματίζει κυβέρνηση στην Ιταλία.
Για τις συντάξεις, θεωρείται πολύ πιθανό να προωθήσουν νέο όριο, που θα ισούται με το 100, θα ορίζει δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται εάν η ηλικία τους και τα χρόνια που έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές φθάνουν τα 100 (π.χ. 64 έτη ηλικίας, 36 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών).
Συμβιβασμός υπήρξε στην αναβολή για το 2019 της εφαρμογής του εθνικού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ιδέας που υποστηρίζει το Κίνημα Πέντε Αστέρων, και της εφαρμογής του «ενιαίου φορολογικού συντελεστή» που θέλει η Λέγκα. Το κόμμα του ντι Μάιο κρίνει ότι ο ενιαίος συντελεστής 15% για όλους τους Ιταλούς θα βάραινε πολύ τα δημόσια οικονομικά.