Στις 12 Ιουνίου ο μαύρος χρυσός βρισκόταν στα 71,8 δολάρια ενώ τώρα ανέρχεται στα 90.
Η Σαουδική Αραβία έπιασε την αγορά εξ απήνης και το πετρέλαιο εκτοξεύθηκε σε υψηλό 10 μηνών, πάνω από τα 90$ το βαρέλι.
Όλοι περίμεναν ότι οι Σαουδάραβες θα επέκτειναν τις περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου έως τον Οκτώβριο. Άλλωστε μήνα μήνα αποφάσιζαν από τον Ιούλιο. Το Ριάντ όμως ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στο σύστημα 1εκατομμύριο λιγότερα βαρέλια την ημέρα έως το τέλος Δεκεμβρίου. Κι όπως συνέβη και στις 2 προηγούμενες περικοπές, αμέσως ακολούθησε η Μόσχα επεκτείνοντας κι αυτή την περικοπή στις εξαγωγές της έως και τον Δεκέμβριο κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως.
Είναι η τρίτη παράταση που αποφασίζει από τον Ιούλιο η Σαουδική Αραβία και εν πολλοίς «ευθύνεται» για την έκρηξη της τιμής του πετρελαίου κατά 25% τις τελευταίες 40 ημέρες. Στις 12 Ιουνίου ο μαύρος χρυσός βρισκόταν στα 71,8$/βαρέλι και στις 5 Σεπτεμβρίου υπερέβη τα 90$/βαρέλι.
Δεν είναι όμως η μόνη αιτία. Το τελευταίο διάστημα - και μετά και τα στοιχεία για την ανεργία του Αυγούστου στην Αμερική η οποία αυξήθηκε κόντρα στις εκτιμήσεις στο 3,8% - υπάρχει η προσδοκία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα βάλει τέλος στο – ή τέλος πάντων άνω τελεία – στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία από την Κίνα η οποία επιτέλους δείχνει στοιχεία αφύπνισης. Ο δείκτης μεταποίησης επέστρεψε τον Αύγουστο σε τιμές πάνω από το 50 – οι οποίες υποδηλώνουν ανάπτυξη - , εξέλιξη που αναλυτές δεν περίμεναν.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι η «δίψα» των Κινέζων για ταξίδια είναι από μόνη της ικανή να οδηγήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε τριψήφιο νούμερο έως το τέλος του έτους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Κινεζικές πτήσεις εσωτερικού βρέθηκαν ξεπέρασαν το σύνολο του 2019 ήδη από το 3ο τρίμηνο όταν πέρυσι ήταν στο 75-80%. Αλλά και οι οδικές μεταφορές ανθίζουν με τις πωλήσεις βενζίνης στην Κίνα το καλοκαίρι να ξεπερνούν κατά περισσότερο από 20% τα περσινά αποτελέσματά.
Σε όλα αυτά βέβαια πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η αγορά πετρελαιοειδών χαρακτηρίζεται από χαμηλά αποθέματα και πολύ χαμηλό επίπεδο επενδύσεων σε νέες εγκαταστάσεις άντλησης και διύλισης.
Η ανατίμηση αυτή του μαύρου χρυσού εφόσον παγιωθεί είναι πολλαπλώς επιβαρυντική. Αυξάνει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό της ενέργειας και συμβάλλει και στην αύξηση των τιμών των τροφίμων. Κάνει με αυτόν τον τρόπο πιο δύσκολη τη δουλειά των κεντρικών τραπεζών οι οποίες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια βλάπτοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές ανάπτυξης.
Μοιραία από όλα αυτά θα επηρεαστεί και η ελληνική αγορά. Ήδη πριν από τις ανατιμήσεις των τελευταίων ημερών, οι πρατηριούχοι υποστήριζαν ότι με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές της αμόλυβδης κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2€/λίτρο – στα αστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι – αν δεν αποφασιστούν όπως πέρυσι εκπτώσεις από κυβέρνηση και διυλιστήρια – η φετινή τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα προσεγγίσει τα 1,5€/λίτρο.