Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών τουρκικής εταιρείας στο Κόσοβο -Η στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας σε εξέλιξη

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό προωθεί στρατιωτικές συνεργασίες με  φίλα προσκείμενη σε αυτήν χώρες της Βαλκανικής, σε μια προσπάθεια στρατιωτικής εξάρτησης από αυτήν και στη συνέχεια δορυφοροιοποίησής τους, με απώτερο σκοπό την στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας.

Στον κατάλογο των χωρών αυτών του "νεοθωμανικού τόξου" στα Βαλκάνια, συγκαταλέγονται η Αλαβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και φυσικά το Κόσοβο.

Η Τουρκία δημιουργεί  εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στο Κόσοβο

Στο πλαίσιο αυτό,σύμφωνα με τουρκικές πηγές δημιουργείται στο Κόσοβο εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών από τουρκική εταιρεία.

Συγκεκριμένα υπογράφηκε σχετική σύμβαση μεταξύ της τουρκικής αμυτικής εταιρείας (ΜΚΕ) Machinery and Chemical Industry Inc και του Κοσόβου, για την κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου που θα παράγει πυρομαχικά στα πρότυπα του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Στην τελετή όπου υπογράφηκε η συμφωνία παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου  Αλμπίν Κούρτι και ο γενικός διευθυντής του MKE Ιλχαμί Κελές, ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης  Χελάλ Σβέλκα.

Παρόντες ήταν επίσης η υπουργός Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου  Ροζέτα Χαϊντάρι και ο υπουργός Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών Χεκουράν Μουράτιi.Ο Γενικός Διευθυντής του MKE  Ιλχαμί Κελές αξιολόγησε αυτή τη σημαντική συνεργασία και είπε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι που φέρνουμε τη βαθιά ριζωμένη εμπειρία της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτή η συμφωνία δεν θα εξασφαλίσει μόνο την παραγωγή πυρομαχικών αλλά και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτή η συνεργασία, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου, θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας περιλαμβάνει την προμήθεια μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή πυρομαχικών, την εκπαίδευση του προσωπικού του Κοσσυφοπεδίου, τις υπηρεσίες συντήρησης για ορισμένο χρονικό διάστημα και την εγκατάσταση των απαραίτητων συστημάτων δοκιμών και βαθμονόμησης για τον ποιοτικό έλεγχο.

Μετά την έναρξη της παραγωγής, το εργοστάσιο θα λειτουργεί ως δημόσια επιχείρηση  100%.

Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια βιώσιμη βάση στην αμυντική βιομηχανία του Κοσσυφοπεδίου και να αυξήσει την αμυντική του ικανότητα.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι είπε τα εξής στη δήλωσή του στην τελετή υπογραφής:

«Σήμερα υπογράψαμε μια ιστορική συμφωνία με την ΜΚΕ. Με αυτό το έργο, θέτουμε τα θεμέλια της αμυντικής μας βιομηχανίας και ξεκινάμε την παραγωγή πυρομαχικών σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Κοσσυφοπεδίου»

Ο υπουργός Άμυνας  Ετζούπ Μεκεντόνσι  τόνισε ότι αυτό το έργο θα αυξήσει την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου λέγοντας: «Έχουμε κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας του Κοσσυφοπεδίου . Αυτό το βήμα όχι μόνο θα αυξήσει την ασφάλειά μας, αλλά θα συμβάλει επίσης στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». 

Ο εκτουρκισμός του Κοσσυφοπεδίου

Υπενθυμίζεται ότι  στις αρχές του 2024 ο  υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Ετζούπ Μεκεντόνσι επισκέφθηκε την Άγκυρα μετά από πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, αναφέροντας  στην ανάρτηση που έγινε στον επίσημο λογαριασμό X του Υπουργείου μεταξύ άλλων:

" Οι Υπουργοί προήδρευσαν των συναντήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών και υπέγραψαν τη Στρατιωτική Συμφωνία Πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών."

Στο πλαίσιο αυτό η τουρκική δύναμη που εδρεύει στο Κόσοβο εκπαιδεύει τις δυνάμεις ασφαλείας του στον χειρισμό  τουρκικών οπλικών συστημάτων.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευτές της τουρκικής μονάδας που εδρεύει στο Κόσοβο εκπαίδευση των ελαφρών αντιαρματικών πυροβόλων HAR66 που εξήγαγε στο Κόσοβο η τουρκική αμυντική εταιρεία ΜΚΕ.

Το HAR66 είναι το μοντέλο του ελαφρού αντιαρματικού πυροβόλου M72 LAW που παράγεται από την MKE.

Το HAR66 χρησιμοποιεί πυραύλους HEAT 66 mm και είναι μίας βολής.

Εκτός από το HAR66, οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου χρησιμοποιούν και το αντιαρματικό σύστημα OMTAS που παράγει η ROKETSAN.

Τον περασμένο Αύγουστο, δημοσιεύθηκαν εικόνες που δείχνουν την τουρκική Task Force να παρέχει εκπαίδευση αντιαρματικών πυραύλων OMTAS στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.

Εκτός από όλα αυτά, το Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιεί προϊόντα που αναπτύχθηκαν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία όπως το πολυβόλο  PMT-76 που αναπτύχθηκε από την MKE, το αντιαρματικό σύστημα OMTAS που αναπτύχθηκε από τα τεθωρακισμένα οχήματα ROKETSAN, Bayraktar TB2 UCAV, BMC VURAN και OTOKAR COBRA.

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Τουρκία μέσω της στρατιωτικής διείσδυσης σε χώρες της Βαλκανικής που προαναφέραμε, αλλά και σε Λιβύη, Σομαλία και Συρία μελλοντικά, δημιουργεί χώρες που εξαρτώνται στρατιωτικά από αυτήν, καθιστώντας υποχείριό της τις κυβερνήσεις τους , υποθηκεύοντας την εξωτερική τους πολιτική επωφελεία των συμφερόντων της.

Επίσης με όπλο το κοινό θρησκευτικό υπόβαθρο και την στρατιωτική εξάρτηση των χωρών αυτών,  δημιουργεί  τις προϋποθέσεις  ολοένα μαι μεγαλύτερης οικονομικής εξάρτησής τους, ενώ παράλληλα χτίζει συμμαχίες που σε καιρό πολέμου μπορούν να συνδράμουν με προσωπικό και οπλικά συστήματα-πυρομαχικά, την "μητέρα" Τουρκία.

Τέλος  η Τουρκία δημιουργεί  με τον τρόπο αυτό περιφερειακές απειλές για την Ελλάδα,  ενώ μέσω συμφωνιών παροχής τουρκικών στρατιωτικών βάσεων σε κάποιες από αυτές, όπως σε Λιβύη αλλά και την Αλβανία, αναγκάζει την χώρα μας να δεσμεύει δυνάμεις της σε δευτερεύουσες κατευθύνσεις Βορρά-Νότου. 

Tags
Back to top button