Σε υψηλό επίπεδο τριών μηνών κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομία της χώρας είναι σταθερή.
Ο δείκτης PMI αυξήθηκε τον Ιούνιο στις 50,4 μονάδες από 49,6 τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Markit και την Caixin Media. Κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας, ενώ οι τιμές κάτω από τις 50 μονάδες δείχνουν μείωση.
Η Caixin ανέφερε ότι η αύξηση του δείκτη στηρίχθηκε στην αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, που οδήγησαν τις εταιρίες να αυξήσουν τις αγορές τους, αν και η περιορισμένη ζήτηση ώθησε τις βιομηχανίες να μειώσουν τα αποθέματα και να περιορίσουν την απασχόλησή τους.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, η οποία εστιάζει σε ευρύτερο δείγμα μεγάλων επιχειρήσεων. Ο επίσημος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 51,7 μονάδες από 51,2 τον Μάιο, ανερχόμενος σε υψηλό επίπεδο τριμήνου, σύμφωνα με την έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Τον Ιούλιο αυξήθηκε και ο PMI του τομέα των υπηρεσιών στις 54,9 από 54,5 μονάδες τον Μάιο, με βάση την επίσημη έρευνα, αντανακλώντας μία καλύτερη διάρθρωση της κινεζικής οικονομίας. Η Κίνα προσπαθεί να μεταβάλει το οικονομικό της μοντέλο, ώστε να βασίζεται στην κατανάλωση, τις υπηρεσίες και την καινοτομία. Στον τομέα των υπηρεσιών αντιστοιχούσε πέρυσι πάνω από το 50% της κινεζικής οικονομίας.
Ο οικονομολόγος της UBS, Γουάνγκ Τάο, αναμένει τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα να δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή έμεινε αμετάβλητη τον Ιούνιο, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν ελαφρά και ότι οι εξαγωγές είναι ισχυρές. Η UBS εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ μειώθηκε στο 6,8% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η βραδύτερη αύξηση των πιστώσεων, λόγω της πιο αυστηρής εποπτείας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αδύναμες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και οικονομική δραστηριότητα αργότερα στο έτος, ενώ η υποχώρηση των πωλήσεων ακινήτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κατασκευαστικό τομέα έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο Γουάνγκ, ο οποίος αναμένει ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 6,7%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ