Οριακή είναι η κατάσταση για τα μουσεία του κόσμου λόγω πανδημίας, σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης της Unesco.
Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων πραγματοποίησαν πρόσφατα μια έρευνα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάστηκε online, την Δευτέρα 18 Μαΐου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η έρευνα στοχεύει στο να αναδείξει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στα μουσεία και τους τρόπους με τους οποίους τα ιδρύματα προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες. Η έρευνα εξέτασε τις περιπτώσεις των 193 κρατών που είναι μέλη στην UNESCO, και επιπλέον 11 συνεργαζόμενων κρατών.
Τόσο η UNESCO, όσο και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, θα ανακοινώσουν σύντομα, μέτρα στήριξης των μουσείων, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των μουσείων παγκοσμίως, περίπου 95.000 σε απόλυτο αριθμό, αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά, λόγω της πανδημίας. Οι οικονομικές επιπτώσεις από αυτό είναι παραπάνω από καταστροφικές. Η Αμερικανική Ένωση Μουσείων υπολόγισε, ότι τα κλειστά μουσεία στις ΗΠΑ χάνουν καθημερινά, περίπου 33 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της ΜΚΟ «Americans for the Arts», οι τέχνες και ο πολιτισμικός τομέας στις ΗΠΑ έχει χάσει μέχρι στιγμής, 5.5 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, λόγω της πανδημίας.
Συνεπεία της κρίσης, το 13% των μουσείων παγκοσμίως κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η αναστολή της λειτουργίας τους.
«Γνωρίζουμε πλήρως και πιστεύουμε στην ικανότητα των επαγγελματιών των μουσείων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία του COVID-19», είπε ο πρόεδρος του ΔΣΜ, Σουάμ Ακσόι. «Ωστόσο, τα μουσεία δεν μπορούν να επιβιώσουν από μόνα τους χωρίς την υποστήριξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν ταμεία έκτακτης ανάγκης και να θεσπιστούν πολιτικές για την προστασία των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων με επισφαλείς συμβάσεις», κατέληξε.
Η έρευνα επίσης, αποκάλυψε ότι στην Αφρική και στα αναπτυσσόμενα κράτη μικρών νήσων, όπως αυτά της Καραϊβικής, ή σε Περιοχές του Ειρηνικού, μόλις το 5% των μουσείων, μπόρεσε να προσφέρει online περιεχόμενο.
«Τα μουσεία διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών», είπε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ. «Πρέπει να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση και να τα κρατήσουμε σε επαφή με το κοινό τους. Αυτή η πανδημία μας υπενθυμίζει επίσης ότι το ήμισυ της ανθρωπότητας δεν έχει πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες. Πρέπει να εργαστούμε για την πρόσβαση στον πολιτισμό για όλους, ειδικά για τους πιο ευάλωτους και απομονωμένους».
Η UNESCO ανακοίνωσε πρόσφατα, το ξεκίνημα μιας σειράς συζητήσεων με ειδικούς, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσεία την εποχή του κορωνοϊού. Οι τρεις πρώτες συνεδρίες θα επικεντρώνονται στην Ιβηρο-αμερικανική περιοχή και θα συζητηθούν τρόποι στήριξης των μουσείων και του προσωπικού τους.
Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των μουσείων παγκοσμίως, έχει αυξηθεί κατά 60% από το 2012, σε περίπου 95.000 οργανισμούς. Μόλις το 1.5% των μουσείων, όμως, βρίσκονται στην Αφρική και στα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη.