Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα: Σε κατάσταση ακραίας φτώχειας 1,5 εκατ. Ελληνες

Μείωση σε σχέση με το 2015 παρουσίασε το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2016, ωστόσο ο αριθμός τους παραμένει υψηλός φθάνοντας σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, τα μεγάλα θύματα είναι οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι νέοι.

Πιο αναλυτικά, από τους ανθρώπους που ζουν υπό ακραία φτώχεια, το 68,5% είναι άνεργοι και το 20,6% αυτοαπασχολούμενοι. Ποσοστό 2,9% των ατόμων που παραμένουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας είναι συνταξιούχοι ενώ το 0,6% είναι υπάλληλοι Δημοσίου/ΔΕΚΟ/Τραπεζών.

Τα ποσοστά ακραίας φτώχειας μειώθηκαν για τρίτη χρονιά το 2016 καθώς διαμορφώθηκαν στο 13,6% έναντι 15% το προηγούμενο έτος, 15,7% το 2014 και 17,1% το 2013. Ενδεικτικά, το 2009, πριν η χώρα εισέλθει σε μνημόνιο, το ποσοστό διαμορφωνόταν μόλις στο 2,2%.

Από την ανάλυση της διαΝΕΟσις προκύπτει ότι η ακραία φτώχεια πλήττει κυρίως μικρότερες ηλικίες καθώς το 22,6% έχει ηλικία 18-29 ετών και το 15,4% ηλικία ως 17 ετών.

Οι προτάσεις της διαΝΕΟσις

Οι ανανεωμένες προτάσεις της διαΝΕΟσις εστιάζουν κυρίως σε ένα σχέδιο ενδυνάμωσης του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας και περιλαβάνουν:

1. Tην επέκταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας.
2. Tην αναβάθμιση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων.
3. Tη θεσμοθέτηση του επιδόματος ενοικίου για δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Η αθροιστική επίδραση της προτεινόμενης δέσμης μέτρων θα:
– βοηθούσε 163.800 άτομα να υπερβούν το όριο της ακραίας φτώχειας.
– συνέβαλε στη μείωση του συνολικού χάσματος ακραίας φτώχειας κατά 14%.
– τετραπλασίαζε το ποσοστό των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
– αύξανε κατά 50% το ποσό του επιδόματος τέκνων.
– παρείχε πρόσθετη στήριξη σε ενοικιαστές πολύ χαμηλού εισοδήματος.

Ο πρόσθετος αριθμός ωφελουμένων θα έφτανε τα 415.500 άτομα (3,8% του πληθυσμού). Οι λύσεις που προτείνει η διαΝΕΟσις έχουν δημοσιονομικό κόστος 830 εκατ. ευρώ ή 0,47% του ΑΕΠ.

Tags
Back to top button