Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Η αρρώστια έχει… πρόσωπο

Σύμφωνα με έρευνα από τη Σουηδία, ένα απλό… κοίταγμα στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που νοσεί, είναι αρκετό για να γίνει αντιληπτό πως δεν είναι καλά στην υγεία του.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ορισμένες φορές δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια γρήγορη ματιά σε κάποιον για να καταλάβουμε αν είναι υγιής ή άρρωστος. Ο μηχανισμός αυτός διευκολύνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν όσους θα μπορούσαν να τους κολλήσουν κάποιο μικρόβιο.

Οι άρρωστοι, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη, έχουν διάφορα κοινά σημάδια πάνω τους, όπως πιο ωχρό δέρμα, πιο πρησμένο πρόσωπο, πιο κόκκινα μάτια, πιο πεσμένα βλέφαρα και άκρες του στόματος, καθώς και μια αίσθηση διάχυτης κόπωσης όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Άξελσον του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of the Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το Science και τη Guardian πειραματίσθηκαν με 16 υγιείς εθελοντές.

Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε τυχαία με ένεση είτε κάποιο πραγματικό βακτήριο (E.coli) είτε κάποιο εικονικό (πλασίμπο). Λίγες ώρες μετά, οι επιστήμονες φωτογράφησαν τους 16 εθελοντές (μερικοί από τους οποίους είχαν αρρωστήσει πραγματικά) και έδειξαν τις φωτογραφίες σε 62 ανθρώπους. Οι τελευταίοι κλήθηκαν -μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα το πολύ- να «βαθμολογήσουν» τα πρόσωπα, αν έδειχναν υγιή ή άρρωστα.

Διαπιστώθηκε ότι οι «κριτές» μπορούσαν να εντοπίσουν το 81% των αρρώστων καλύτερα από ό,τι αν έκριναν απλώς στην τύχη, ενώ ο εντοπισμός των υγιών ήταν ακόμη πιο ακριβής. Η περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι δύο είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του προσώπου που προδίδουν την αρρώστια: το ωχρό δέρμα και τα πεσμένα βλέφαρα.

Ακόμη, όσοι φοβούνται περισσότερο μήπως κολλήσουν, φαίνεται πως είναι επίσης καλύτεροι στο να «πιάνουν» τα σημάδια της αρρώστιας στα πρόσωπα των άλλων.

Tags
Back to top button