Τα φλαμίνγκο στέκονται και κοιμούνται στο ένα πόδι. Γιατί άραγε;
Οι επιστήμονες κατάφεραν πρόσφατα να αποκωδικοποιήσουν το λόγο που αυτά τα υπέροχα ροζ πτηνά ισορροπούν στο ένα τους πόδι, χωρίς να κουράζονται.
Δύο ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στη θεωρία της κόπωσης των μυών για να εξηγήσουν αυτή τη συμπεριφορά.
Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ένας μυς, τόσο πιο πιθανό είναι να κουραστεί και έτσι τα περισσότερα ζώα που στέκονται συχνά σε ένα πόδι, πρέπει να το αλλάζουν τακτικά για να μην κουράζονται.
Το φλαμίνγκο όμως, μπορεί να μείνει στο ένα πόδι για πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει.
Οι ερευνητές επιστράτευσαν νεκρά φλαμίνγκο από ζωολογικό κήπο και έκαναν πειράματα καταγράφοντας τις μετρήσεις.
Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ένα φλαμίνγκο όχι μόνο μπορούσε να στηρίξει το σωματικό του βάρος παθητικά -χωρίς να χρειάζεται μυϊκή δραστηριότητα- στο ένα πόδι, αλλά ότι ήταν αδύνατο για το πουλί να κρατήσει μια σταθερή, ισορροπημένη θέση στα δύο πόδια. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ένα φλαμίνγκο που στέκεται στα δύο πόδια χρησιμοποιεί περισσότερη μυϊκή ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή στάση.
«Αποδείξαμε ότι τα νεκρά φλαμίνγκο κατάφεραν να στηρίξουν παθητικά το βάρος του σώματος στο ένα πόδι χωρίς μυϊκή δραστηριότητα, υιοθετώντας μια σταθερή, αμετάβλητη, στάση που μοιάζει με αυτή που παρατηρείται στα ζωντανά φλαμίνγκο», έγραψαν οι επιστήμονες.
Παράλληλα συγκέντρωσαν πληροφορίες και από ζωντανά φλαμίνγκο για να δουν πόσο επηρεάζεται το σώμα, ανάλογα τον αριθμό των ποδιών στα οποία στέκονται.
Η μοναδική σκελετική δομή του φλαμίνγκο τα βοηθάει στο να παραμείνουν ακίνητα ενώ στηρίζονται στο ένα πόδι. Όπως και οι άνθρωποι, τα πουλιά έχουν δύο κύριες αρθρώσεις ποδιών: τον αστράγαλο και το γόνατο. Το λυγισμένο σημείο του ποδιού που είναι εμφανές και μοιάζει με γόνατο, δεν είναι παρά ο αστράγαλος των πουλιών. Το γόνατό τους είναι κρυμμένο κάτω από τα φτερά της κοιλιάς τους.
Όταν τα φλαμίνγκο αρχίζουν να κοιμούνται, σηκώνουν το ένα πόδι, και κάθονται ελαφρώς προς τα εμπρός, έτσι ώστε το άλλο τους πόδι να είναι κεντραρισμένο ακριβώς κάτω από το ογκώδες μέρος τους. Οι αρθρώσεις ασφαλίζουν και η βαρύτητα κάνει τα πουλιά να στέκονται ακίνητα.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας Biology Letters.