![Έρευνα αποκαλύπτει πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε](https://news-on.net/images/posts/November 2021/erefna-apokalyptei-poses-wres-prepei-na-koimomaste.webp?0a9c5b8ddccd7a92541c798d9d815555)
Οι πάνω από 6,5 ώρες ύπνου την ημέρα και η γνωστική εξασθένιση ενδεχομένως να συνδέονται, ήταν το συμπέρασμα μιας ομάδας επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου George Washington όπως επίσημα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain.
Στη μελέτη, η οποία διήρκεσε πέντε χρόνια, συμμετείχαν 100 ηλικιωμένοι εθελοντές ηλικίας 75 έως 80 ετών.
Στην αρχή του πειράματος σε 88 από αυτούς δεν εντοπίστηκαν σημάδια άνοιας ενώ οι υπόλοιποι υπέφεραν από διάφορες γνωστικές διαταραχές.
Για να μελετήσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων, οι ειδικοί κατέφυγαν στην ηλεκτροεγκεφαλογραφία.
Τοποθέτησαν ειδικά ηλεκτρόδια στα κεφάλια των εθελοντών, με τη βοήθεια των οποίων μετρούσαν την κατάσταση ανάπαυσης και της ανάπαυσης ανά διαστήματα από τέσσερις έως έξι νύκτες.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη την ηλικία και την κληρονομικότητα των εθελοντών, καθώς και την παρουσία αποθεμάτων πρωτεΐνης ταυ και βήτα-αμυλοειδούς που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Αφού επεξεργάστηκαν τα δεδομένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου σχετίζεται τόσο με την έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 4,5 ώρες) όσο και με την υπερβολή (πάνω από 6,5 ώρες).
Κατά το παρελθόν Πολωνοί ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι μετά από δέκα ημέρες τακτικής στέρησης ύπνου, το σώμα χρειάζεται περισσότερο από μια εβδομάδα ξεκούρασης για να ανακάμψει.