Διστομίτης ερασιτέχνης ψαράς έπιασε μουγγρι- μαμούθ στον Κορινθιακο Κόλπο! Πρόκειται για τον Κώστα Τζιτζώκο ( ''Τσέλιο''), που μαζί με τον Στειριώτη Γιάννη Λαγό, έπιασαν με το σκάφος του πρώτου, το βάρους 38 κιλών μουγκρί (το μεγαλύτερο σε ελληνική θάλασσα) και είδαν το κατόρθωμά τους στο ειδικό ηλεκτρονικό περιοδικό boatfishing.gr αλλά και σε ντόπια δελτίο ειδήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Λαγός είναι από τους μεγαλύτερους ερασιτέχνες ψαράδες που ξέρουν όλων των ειδών τα ψαρέματα!
Διαβάστε παρακάτω όλο το ρεπορτάζ από το boatfishing.gr :
Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το μουγγρί (κάποιοι το γράφουν και μουγκρί) ή αλλιώς γόγγρος ή δρογκός (Conger conger) όπως είναι γνωστό, φτάνει σε τέτοιο βάρος και μέγεθος.
Το ψάρεμα έχει εκπλήξεις, κάτι που γνωρίζουν καλά όσοι ψαρεύουν καθετή στα βαθιά. Βλάχοι και μουγγριά είναι ψάρια που θα διεκδικήσουν μπαλάδες από την καθετή μας και πολλές φορές θα πάρουν το «μερίδιό» τους και θα φύγουν. Κάποιες φορές όμως θα μπερδευτούν στα αγκίστρια της μπαλαδοκαθετής και θα ανέβουν στην επιφάνεια.
Μία τέτοια περίπτωση συνέβη και στους Κώστα Τζιτζώκο και Γιάννη Λαγό στο Κορινθιακό, ένα τεράστιο μουγκρί έτρωγε τους μπαλάδες κάτω από το σκάφος στα 300 μέτρα ώσπου να μπερδευτεί στα αγκίστρια και να ανέβει στην επιφάνεια. Στη κοιλιά του βρέθηκαν 3 μπαλάδες και ένας στο στόμα!
Η ιστορία της αλίευσης
Το ψάρι πιάστηκε ψαρεύοντας καθετή, σε ένα βαθύ κομμάτι γύρω στα 300 μέτρα. Όπως μας ενημέρωσαν δεν είχαν ρίξει άγκυρα αλλά βρισκόντουσαν στο κομμάτι με την ηλεκτρονική άγκυρα i-Pilot. Το μουγγρί βρισκόταν στο κομμάτι και έτρωγε τα ψάρια που πιανόντουσαν στην καθετή, μέχρι που έκανε το μοιραίο λάθος!
Το ανέβασμά του έγινε με το ηλεκτρικό μηχανάκι της Miya, το 4άρι και όπως μας μετέφεραν οι ψαράδες που έζησαν την εμπειρία ήταν γολγοθάς, όλοι γνωρίζουμε την δύναμή αυτών των ψαριών, φανταστείτε σε ένα τέτοιο μέγεθος την αντοχή και την δύναμή του.
Η αγωνία κορυφωνόταν μέχρι το μουγγρί να «ασπρίσει» κάτω από το σκάφος, δηλαδή να φανεί και το πλήρωμα να καταλάβει τι ψάρι έχει χτυπήσει στην αρματωσιά τους.
Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα από το ανέβασμά του από τα βαθιά ήταν να καταφέρουν να το βάλουν στο σκάφος. Μετά από τις άκαρπες προσπάθειες με τον γάντζο, κατάφεραν να το βάλουν «συρτό» από την πασαρέλα και την πόρτα της πρύμνης.
Πόσο ζύγιζε το μουγκρί-τέρας
Η ηλεκτρονική ζυγαριά έδειξε 38 κιλά βάρος και είναι μέγεθος ρεκόρ για τις ελληνικές θάλασσες!