Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Επιστρέφει το Dune στην μεγάλη οθόνη (φωτό, βίντεο)

Ο Ντενί Βιλνέβ αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει το αριστούργημα του Φρανκ Χέρμπερτ που έχει μαγέψει εκατομμύρια λάτρεις του sci-fi

Μία συνωμοσία. Η δίψα για εκδίκηση. Ένας αφιλόξενος κόσμος. Ένα πολύτιμο εμπόρευμα. Ένα μακρινό ταξίδι στο μέλλον. Και τεράστιοι αμμοσκώληκες. Το “Dune” είναι η νουβέλα επιστημονικής φαντασίας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε όλον τον κόσμο. Ακολουθήθηκε από αρκετά βιβλία-sequels, έγινε ταινία το 1984 σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιντς, αλλά και μίνι σειρά, videogames και επιτραπέζια. Και ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά με τη σκηνοθετική ματιά του Ντενί Βιλνέβ, ο οποίος με την «Άφιξη» και το “Blade Runner 2049” φαίνεται πως κάνει για τα καλά στροφή στο sci-fi.

Το story

Η ιστορία του “Dune” (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis) εκτυλίσσεται στον Αρράκις, τον πλανήτη των ερήμων - έναν κόσμο μυστηριώδη, άγονο, αφιλόξενο. Ο Αρράκις, γνωστός και ως Ντιουν είναι το μοναδικό μέρος σε ολόκληρο το γνωστό σύμπαν όπου υπάρχουν φυσικά αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία. Το μελάνζ παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να ταξιδεύει στα’ αστέρια.

Στον παράξενο αυτό κόσμο βλεπουμε να αναπτύσσεται η ιστορία του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως ΜουάντΝτιμπ θα σφραγίσει το μέλλον του πλανήτη και ολόκληρης της Αυτοκρατορίας. Θα πάρει την εκδίκηση του για την τρομερή συνωμοσία κατά της οικογένειάς του που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του πατέρα του, Λίτο Ατρείδη, και θα δώσει σάρκα και οστά στο πανάρχαιο και πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της ανθρωπότητας.

Συνδυάζοντας την καταιγιστική δράση και τον μυστικισμό, το οικολογικό όραμα και τις ίντριγκες της πολιτικής, το κλασικό έργο του Φρανκ Χέρμπερτ κατέκτησε τα κορυφαία βραβεία του sci-fi, Hugo (μαζί με τον «Αθάνατο» του Ρότζερ Ζελάζνι το 1966) και Nebula, ενώ έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο έπος επιστημονικής φαντασίας.

Οι στοιχειωμένες ταινίες

Η είδηση για το κλείσιμο του Βιλνέβ ήρθε από τον γιο του Φρανκ Χερμπερτ, Μπράιαν, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Είναι επίσημο - η Legendary Pictures υπέγραψε με τον πολύ ταλαντούχο Ντενί Βιλνέβ να σκηνοθετήσει το συναρπαστικό νέο κινηματογραφικό πρότζεκτ “Dune”».

Αν και πολύ δημοφιλής στο βιβλιοφιλικό κοινό, η σειρά βιβλίων “Dune” δεν κατάφερε να «τρυπώσει» με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη. Πολλοί, μάλιστα, έχουν πει ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να μεταφερθεί στο κινηματογράφο. Όσοι το προσπάθησαν, απογοητεύτηκαν. Το 1971 η Apjac International αγόρασε τα δικαιώματα του πρώτου βιβλίου για να κάνει μία ταινία, όμως τελικά δεν έγινε τίποτα. Το 1974 τα δικαιώματα άλλαξαν χέρια και ο Χιλιανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Χοδορόφσκι κλήθηκε να σκηνοθετήσει. Ο τελευταίος είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα δεκάωρο έργο, στο οποίο θα εμπλέκονταν ονόματα όπως ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Όρσον Γουέλς, ο Αλέν Ντελόν και ο Μικ Τζάγκερ, ενώ το soundtrack επρόκειτο να υπογράψουν οι Pink Floyd. Και πάλι, όμως, το πρότζεκτ ναυάγησε. 

Τη σκυτάλη πήρε το 1976 ο Ντίνο Ντε Λαουρέντις, ο οποίος προσέλαβε τον Ρίντλεϊ Σκοτ στη θέση του σκηνοθέτη. Ο τελευταίος εγκατέλειψε για να σκηνοθετήσει το “Blade Runner”. Του οποίου το sequel σκηνοθετεί ο Βιλνέβ - επομένως ευχόμαστε να μην αποδειχτεί γρουσούζικο για δεύτερη φορά. O Ντε Λαουρέντις ανέθεσε στη συνέχεια τη σκηνοθεσία στον Λιντς και το 1984 εγένετο ταινία. Αν και ο Χέρμπερτ ικανοποιήθηκε με το αποτέλεσμα, αρκετοί κριτικοί δεν μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό του. Ίσως τώρα, σε μία εποχή που τα κινηματογραφικά στούντιο ψάχνουν το επόμενο μεγάλο franchise, το “Dune” να βρει την ευκαιρία που δεν του είχε δοθεί έως τώρα.

Tags
Back to top button