«Πρώτη φορά αριστερά, κόβει δικαιώματα από τα παιδιά», «Για κανένα λόγο για καμία αιτία δεν υποβαθμίζουμε την λογοθεραπεία», «Η ειδική αγωγή είναι αγαθό και όχι διακύβευμα μνημονιακό» και «Οι θεραπείες των παιδιών δεν είναι για παζάρι», είναι μερικά από τα συνθήματα τα οποία είναι γραμμένα στα πανό των επιστημόνων της ειδικής αγωγής που διαμαρτύρονται για τις νέες συνθήκες πληρωμών από τον ΕΟΠΠΥ.
Έξω από την Βουλή στον χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί οι επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στις νέες συνθήκες πληρωμών που τους επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.
Οι διαδηλωτές ζητούν να δουν τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να του εκφράσουν την αντίθεση τους σχετικά με τον τρόπο που προωθείται από την κυβέρνηση η νέα οδηγία.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ζητούν να μην συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της ειδικής αγωγής, ζητούν θέσπιση όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας, επανεξέταση από την κυβέρνηση την στάση της η οποία οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδων θεραπευτηρίων και στην ανεργία επιστημόνων.
Οι κλάδοι της Ειδικής Αγωγής συνεχίζουν να καταγγέλλουν ότι τους δόθηκαν ελάχιστες ημέρες για διαπραγμάτευση ενώ στο άμεσο μέλλον δε θα γνωρίζουν και με τι ποσά θα αμείβονται για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν.
«Αυτή η κοινωνική πολιτική δεν βοηθάει καθόλου τα παιδιά που έχουν ανάγκη αυτή τη θεραπεία. Ήταν τελείως προσχηματική η διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο. Στερεί από τους γονείς τη δυνατότητα να διαλέξουν έναν θεραπευτή που τους ταιριάζει», αναφέρει εκπρόσωπος των Λογοθεραπευτών.
«Ήταν συνειδητή αυτή η επαγγελματική επιλογή μας. Καλούμαστε μετά από τόσα χρόνια να υπερασπιστούμε την ποιότητα της δουλειάς μας γιατί το κράτος έβγαλε μια σύμβαση που είναι στον αέρα, δεν έχει στοιχεία ότι αυτό μπορεί να δουλέψει στην Ελλάδα, έχει ασάφειες ενώ μας ζητούν να υπογράψουμε εν λευκώ και θα δούμε. Το θα δούμε σε παιδιά που έχουν προβλήματα είναι απερίσκεπτο», αναφέρει η Όλγα Αντωνίου.
«Δεν ξέρουμε πώς θα συνεχίσουν τα παιδιά, πώς το κράτος θα μας στηρίξει.
Το να έχεις ένα παιδί με δυσκολία θέλει αγώνα από γονείς και θεραπευτές, πολλά παιδιά είναι για χρόνια στις θεραπείες και ξαφνικά τους ζητούν να το αλλάξουν», σημειώνει στην κάμερα του protothema.gr εργοθεραπεύτρια.