Σήμερα αναμένεται να γίνει και επίσημα η πρώτη παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι δανειολήπτες θα καταθέτουν αιτήσεις και θα δηλώνουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία τους, προκειμένου να πετύχουν ρυθμίσεις, δόσεις ή και «κούρεμα» των οφειλών τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο καθώς ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 3 Αυγούστου.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε επιτελική σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Οικονομίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Οι εμπλεκόμενοι θεωρούν βέβαιο ότι στην αρχή θα ανακύψουν πολλά λάθη μέχρι να υπάρξει εξοικείωση του κόσμου με την ηλεκτρονική εφαρμογή, αλλά στην κυβέρνηση θέλουν να εκμεταλλευτούν τη θερινή ραστώνη του Αυγούστου σαν δοκιμαστική περίοδο. «Η έλλειψη εξοικείωσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε ελλείψεις στοιχείων στους φακέλους που θα υποβληθούν, με συνέπεια να απαιτηθεί στη συνέχεια να συμπληρωθούν» ανέφεραν τραπεζικά στελέχη.
Επιφυλάξεις εκφράζουν τραπεζικοί παράγοντες και για το εάν και κατά πόσον θα συμπληρωθεί κατάλληλα το νομοθετικό πλαίσιο, προσφέροντας δικαστική προστασία στους δημόσιους λειτουργούς και τραπεζικά στελέχη που θα εγκρίνουν διαγραφές ή ελαφρύνσεις χρέους. «Μένει να φανεί στην πράξη» τονίζει στέλεχος της αγοράς, αφήνοντας αμφιβολίες εάν νέο σύστημα θα μπορεί να «περπατήσει», υπό τον φόβο διώξεων αν μένουν υπόνοιες πως ευνοήθηκε ο οφειλέτης, αντί της τράπεζας ή της εφορίας.
Ερωτηματικά προκαλεί και η άτυπη σύσταση «συντονιστικού οργάνου» από τις ίδιες τις τράπεζες, για την οποία μιλούσαν στελέχη των τραπεζών, προκειμένου να επιδεικνύουν ομοιόμορφη στάση όταν ο οφειλέτης χρωστά σε περισσότερες από μία.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως από το υπουργείο Οικονομίας, άμεσα αναμένεται να υποβληθούν τουλάχιστον 400.000 αιτήσεις οφειλετών, εκ των οποίων οι 150.000 θα αφορούν σε χρέη από δάνεια προς τις τράπεζες και οι υπόλοιπες 250.000 σε χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κύριος Φώτης Κουρμούσης, η διαδικασία αναμένεται να διαρκεί περίπου 2-3 μήνες, από την αίτηση έως την τελική έγκριση.
Η τελική απόφαση της αίτησης θα γίνεται on line από 7 στάδια:
1ον: μόλις μπει στην εφαρμογή ο οφειλέτης, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να δώσει την «εξουσιοδότηση» σε οποιονδήποτε από τους πιστωτές του να ελέγξει τις πληροφορίες για την οικονομική και περιουσιακή κατάστασή του. ,
2ον: Εκτός από τα ατομικά στοιχεία του ο οφειλέτης θα συμπληρώνει και όσα «επιπρόσθετα στοιχεία» αφορούν στην επιχείρηση και στην οφειλή του (πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, δηλώσεις ΦΠΑ, τα Ε3 των τελευταίων 5 ετών, πιστοποιητικά ΓΕΜΗ, Πρωτοδικεία κλπ).
3ον: Θα επιλέγονται τα «κριτήρια υπαγωγής» βάσει των οποίων ο οφειλέτης ζητά την ρύθμιση των οφειλών του από τους πιστωτές του.
4ον: αφού συμπληρώσει τα προηγούμενα, τότε ο οφειλέτης θα προχωρά στην «υποβολή αίτησης» για να ξεκινήσει η διαδικασία.
5ον: μέσα σε 5 μέρες θα αναλαμβάνει δράση ο ειδικός συντονιστής που θα αναλάβει την υπόθεση και μέσα σε 4-5 μέρες θα κάνει τον «έλεγχο πληρότητος» του φακέλου του. Αν λείπουν στοιχεία, ο μεσολαβητής θα στέλνει μήνυμα στον οφειλέτη να τα συμπληρώσει.
6ον: αμέσως μετά ενημερώνονται οι πιστωτές ότι ο οφειλέτης έχει αναφέρει πως έχει οφειλές προς αυτούς και θα ξεκινά η φάση «Διαπραγμάτευση». Ακόμα και αν πρόκειται για απλούς εργαζόμενους, θα αναφέρονται επίσης (με βάση το ΑΦΜ τους) εφόσον τους έχει δηλώσει ο οφειλέτης. Με τους δικούς τους κωδικούς και στην ίδια πλατφόρμα, οι πιστωτές θα καταθέτουν τις προτάσεις ή τις αντιρρήσεις τους, ενώ θα γίνεται και η ψηφοφορία που θα οδηγεί στο τελικό στάδιο της έγκρισης. Η ψηφοφορία θα διεξάγεται μυστικά, αλλά τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται στο τελικό στάδιο.
7ον: Το τελικό στάδιο είναι το «Αποτέλεσμα» των διεργασιών που έχουν προηγηθεί και θα ανακοινώνει την τελική λύση η οποία προσφέρεται στον οφειλέτη, για το σύνολο των οφειλών του. Σημειώνεται πως για την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται η συμφωνία του οφειλέτη και της πλειοψηφίας των 3/5 των συμμετεχόντων πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα 2/5 των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο, ήτοι υποθήκη, προσημείωση, ενέχυρο ή άλλο προνόμιο.
Αν όμως δεν εγκριθεί πρόταση αναδιάρθρωσης, η διαδικασία θεωρείται περαιωθείσα ως άκαρπη. Τότε συντάσσεται πρακτικό αποτυχίας της διαπραγμάτευσης από τον συντονιστή.